середа, 22 травня 2013 17:12

Юрко Іздрик потрапив у ДТП, але на презентацію своєї нової книги доїхав

Учора у "Львівській копальні кави" презентували нову книжку Юрія Іздрика "Ю". Презентація відбулася разом із музичним концертом. Інтимну поезію поет читав під музику свого "Драмтеатру" і хітів "Іздрик&Семенчук&Гмиря".

За кілька годин до презентації авто, у якому їхав митець, перекинулося біля Львова. В аварію потрапило одразу три машини. Вдарилися вантажівка, позашляховик та легковик, в якому їхав Іздрик. Машина повністю перевернулася, проте ніхто не загинув.

"Я не боявся. Мені здається, що я якось випадково потрапив у цю подію. Розумів, що в Бога інші плани на мене і зі мною зараз не може нічого статися. Тим більше перед презентацією такої хорошої книжки. Це на рівні віри і відчуттів себе в цьому світі".

Юрко та Ростислав Шпук, який був за кермом авто, дивом обійшлися лише гулями, порізами і синцями. Машина розбита повністю, ремонту не підлягає.

Останнім часом Іздрик веде відлюдницький спосіб життя удома в Калуші. Розповідає, що цілими днями сидить за комп'ютером. І навіть їсти собі не готує.

"До появи віршів, що увійшли до "Ю", поезію як таку не писав, - зізнається Іздрик. - Зазвичай, автори починають саме з віршів. Потім іде мала проза, тоді крупна, за ними - есеїстка чи колумністика. Випадків, щоб люди починали з прози, а на старість писали вірші, як-от зробив я, не знаю. Хіба Набокова, але цей приклад мене не надихає. Та не писати зараз вірші не можу. Це виглядає як шалено цікава гра. У мозку раптом починає пульсувати якась мелодія чи ритм, а далі висипаються пазли, з яких треба лише скласти картинку. Кожне слово – це пазл. Картина – вірш. Це дуже концентроване заняття - писати цю поезію. Ти не маєш думки, не маєш нічого, але маєш сконструювати з пазлів, які на тебе сипляться згори, картинку. Збрешеш і поставиш інакше слово – буде помітно. Мені достатньо було публікацій в інтернеті. Більше книг друкувати не хочу. Видати паперове видання – це була ініціатива "Видавництва старого Лева". Дизайн та ілюстрації до книги я зробив сам".

"Драмтеатр" – єдина група в світі, яка повністю відмовилась від репетицій, запевняє Іздрик. Планувалася вона як проект для корпоративів в інтелігентному середовищі. Каже, виступи приносять більше прибутку, ніж книжки.

"Кожен наш виступ - це унікальна шоу-програма , перформанс, який ніколи не повторюється. Звісно, це - не стопроцентна імпровізація, маємо напрацьовану інструментальну базу, на якій базується кожен виступ. А ще певну програму, про яку домовляємся за 5 хвилин до початку виступу".

Зараз ви читаєте новину «Юрко Іздрик потрапив у ДТП, але на презентацію своєї нової книги доїхав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі