понеділок, 10 вересня 2012 13:40

Юрій Розстальний: "На заході чим талановитіший актор, тим він простіший"

Автор: Фото: Андрій Шматов
 

Актор 54-річний Юрій Розстальний 15 років працює в Німеччині - знімається в європейському кіно. Розповідає, що виїхав за кордон у буремні 90-ті, бо закохався.

"Був на гастролях у Мюнхені з театром нашим. Вловив на собі прискіпливий погляд дівчини. так і познайомилися. Тетяна Шарко, Розстальна тепер, - перекладачка. У неї батько українець. Мама німкеня. Закохався, за кілька місяців переїхав до Німеччини. На гастролях ми були в кінці жовтня-на початку листопада, то вже я на новий рік був там. В той час художнім керівником театру імені Франка, де я працював, був Сергій Данченко. Дивувався: "Юрко, а куди ти їдеш, власне? Що тебе там чекає? Ти навіть мови не знаєш. А тут граєш ролі. Отримаєш звання". Відраджував мене їхати. Я відповів, що хочу щось змінити. Тоді були тяжкі дев'яності. Мене несло, і кудись таки винесло".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нью-Йорку покажуть фільми Довженка і Параджанова

Два перших роки в Німеччині українському акторові доводилося працювати на тяжких роботах - будувати громовідводи, таксувати і валити ліс.

"Там, як у Висоцького, "Я доподленно узнал, по чем она, копеечка". Я ж приїхав абсолютно не знаючи мови. Мені було уже не мало не багато — 36 років. З нуля почав вчити німецьку. Я не хотів ні від кого залежати. Почав заробляти криваві гроші. Мотопилою, яка важила 10 кілограмів, треба було відпрацювати з десять годин на день. Який там культуризм? Там руки і спина накачувалися так, що фітнес-центри були не потрібні. Потім зрозумів, що не хочу весь час цим займатися, і почав нагло, скажімо так, дзвонити в кастинги, агентури, надсилати свої резюме і пропонувати себе. Зробив нарізку зі своїх фільмів і розсилав її всім. Мені пощастило. Приїхавши в 1996 році жити в Мюнхен, я в 1998 році вже зіграв свою першу роль у німецькому кіно, з текстом, до того ж".

У 2000 році Юрій Розстальний зіграв у "Грі Ріплі" Ліліани Кавані разом з Джоном Малковичем.

"Ми тиждень знімали спочатку у Венеції, потім в Римі. Спілкувалися. Суперпрофі, делікатна дуже людина без ніяких поз і зірковості. Казав, що кіно - це в нього спосіб заробітку, а він дуже любить театр. У нього батько хорват. А мама француженка — сам живе у Франції і хоче, щоб його дві донечки отримали європейську освіту. Дуже комфортна людина. Напевно, це культура. Раз я подивився — він курить цигарку без фільтра. Питаю: "Що ти куриш Джоне?" - Відповідає: "Я просто божевільний хорват", - він від Мальборо відломував фільтр і курив так. Просто супер з ними працювати. Із німецькими зірками я в принципі перезнімався зі всіма. І скажу: чим талановитіший актор, тим він нормальніша людина, без зайвих поз. З однієї телепередачі намецької дізнався, що я увійшов в 5 відсотків успішних німецьких акторів, хоч фінансово цього поки що не відчуваю. Я не кажу про зірок, бо це окрема штука, а тих акторів, які працюють регулярно. Це, певно, везіння".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У новому українському триллері викрадають дитину

Юрій Розстальний зізнається, що європейські актори театру заробляють в рази більше за українських, однак каже, що змушені для цього працювати від дзвінка до дзвінка.

"Суми називати не хочу. Назву якусь суму, а наші скажуть — дивіться, як йому там добре, а ми от животіємо. Різниця в зарплатах суттєва. Але в Німеччині є свого роду рабство. Якщо ти працюєш в трупі великого театру — то зайнятий з ранку до вечора на репетиціях. Там поїхати знятися в кіно, писати реклами й озвучувати фільми не маєш часу. Тому та висока зарплатня врівноважується відповідною роботою. Раз я знімався в одному фільмів — попросили когось виручити і замінити на екрані. Бачу: актор німецький стоїть сумний-сумний. Знімали 2858 серію серіалу. Він заробляє, але за що? У нього є відпустка — 2 тижні влітку і 2 тижні взимку. Все, і він раб цього серіалу".

Зараз ви читаєте новину «Юрій Розстальний: "На заході чим талановитіший актор, тим він простіший"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі