вівторок, 19 березня 2013 10:24

Уперше в Києві покажуть кращі фільми улюбленого актора Анджея Вайди
6

Загадковий пасажир
Фото: Фото: kinopoisk.ru
Загадковий пасажир
До побачення, до завтра
До побачення, до завтра
Попіл та діамант

Уперше в Україні покажуть ретроспективу найкращих картин видатного польського кіноактора Збігнєва Цибульського (1927-1967). Серед них три художні фільми та два документальні, які покажуть у Києві з 21 по 31 березня.

Один з улюблених акторів Анджея Вайди прожив коротке - всього сорок років, але яскраве життя. Саме у стрічці Анджея Вайди "Попіл і діамант" Збігнєв Цибульський зіграв найкращу свою роль. Цей фільм вважають одним з найбільш значних досягнень польської кіношколи. Після цього фільму актора почали називати польським Джеймсом Діном. Збігнєв Цибульський грав у стрічці у повсякденному одязі (джинси, брезентова сумка через плече) і темних окулярах, що не відповідало історичним реаліям 1945 року.

У "Попелі та діаманті" (1958) - події фільму розгортаються протягом одного дня - останнього дня війни 8 травня 1945-го року. Молодий Мацей Хелміцький отримує наказ вбити комуніста Щуку. Трагічний збіг обставин призводить до загибелі непричетних до справи осіб. Мачей розуміє, що перетворився на звичайного вбивцю. Він більше не вірить своїм командирам. Це історія про хлопця, який мріє про романтичне кохання та спокій, але якому не вдається "повернутись із війни".

"Загадковий пасажир" (1959) - детективна історія про дивного чоловіка, який переслідує чарівну блондинку у потязі. А от у стрічці "До побачення, до завтра" (1960) Збігнев Цибульський був і співрежисером і актором відомого гданського студентського кабаре Бім-Бом. До простої, романтичної пригоди, автори фільму вплели сцени, відзняті у справжніх гданських студентських клубах, намагаючись таким чином зберегти неповторне явище, яким були кабаре у другій половині 50-х років. 2011-го року фільм був номінований на премію "Золота качка" як найкращий фільм про кохання і акторське виконання Збігнева Цибульського і Тереси Тушинської.

Також покажуть дві документальні стрічки про актора. Одна з них "Пам'яті Збігнева Цибульського" - українського режисера Ірини Романченко. Цю коротку розповідь про миттєвості творчого життя актора вона зробила 2008-го року. Фільм побудований на щоденниках, роздума, спогадах його друзів і колег. Друга - чорно-біла стрічка польського режисера Яна Лясковського 1968-го року - "Збишек".

Фільми демонструватимуть у столичному кінотеатрі "Київ" та у Будинку Кіно. Детальний розклад показів можна побачити на сайтах кінотеатрів.

Зараз ви читаєте новину «Уперше в Києві покажуть кращі фільми улюбленого актора Анджея Вайди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі