середа, 22 лютого 2012 12:39

УПЦ МП загрожує формальний розкол - експерт

УПЦ МП загрожує формальний розкол - експерт

Митрополит Української православної церкви Московського патріархату Володимир скасував проведення призначеного на вівторок засідання Священного синоду. Його хотів скликати старший за хіротонією - зведенням у сан - ієрарх церкви митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел. Однак більшість членів синоду таки зібралися. Вони провідали хворого владику, а після того винесли рішення про звільнення голови Відділу зовнішніх церковних зв'язків, постійного члена синоду і особистого секретаря предстоятеля УПЦ архієпископа Олександра Драбинка. Звинуватили його у деструктивних діях, негідній поведінці та інтриганстві.

- Це непокора, бо призначати засідання синоду може тільки глава церкви, - говорить релігієзнавець Людмила Филипович, 54 роки. - Фактично це антиканонічна дія членів синоду. Раз вони обрали владику Володимира предстоятелем своєї церкви і вважають духовним батьком, то мають його слухатися. А вони розколюють управління УПЦ на дві частини: тих, хто іде за митрополитом, і тих, хто діє всупереч його волі. Нічого доброго УПЦ Московського патріархату це не принесе. Може статися розкол не тільки серед ієрархів, а й поміж мирян. А віряни підуть за своїми ієрархами.

Чому так відбувається?

- Сильна Україна нікому не потрібна - ні в економічному чи фінансовому плані, ні в духовному і культурному. Тому її намагаються розділити на різні регіони, щоби порушити стабільність у країні. Київська метрополія поставала на печерських горбах. А росіяни з цього страшенно дивуються.

В усі роки незалежності УПЦ МП трималася завдяки єдності, яку зміцнював її предстоятель Володимир. Він розумів, що до церкви увійшли як західні єпархії, де рівень національної самосвідомості високий, богослужіння проводять українською мовою, так і східні, де люди забули про своє українство. Йому вдавалося зберегти баланс, аби церква була єдиним організмом. Тепер пішла крайня поляризація.

Ця церква може розколотися на східну і західну?

- Не думаю, що таке відбудеться офіційно. Хоча південні й східні регіони України, особливо Донецька, Дніпропетровська й Одеська єпархії, не зацікавлені в збереженні єдиної церкви і в самостійному курсі, який проводив митрополит Володимир.

Вони не хочуть автономії УПЦ МП?

- У них можуть бути й інші наміри. Скажімо, добитися більшої канонічності церкви. Але загалом це фундаменталістські прояви. Противники Володимира не хочуть оновлення церкви, адекватної реакції на виклики сучасності. Бо це вимагає великої організаційної та богословської праці.

Наше православ'я є материнським щодо російського. Тільки за останні століття цю думку витравили зі свідомості. Але за роки незалежності віряни в Україні змінилися. Це вже не просто вівці, яких можна вести наміченим шляхом. Українці за цей час усвідомили себе і ставляться до життя відповідальніше, прагнуть цивілізованіших форм та осередків православної культури. Церква має це відчувати.

Чому з синоду усунули Олександра Драбинка?

- Напевне, під час візиту членів синоду до лікарні митрополиту Володимиру щось запропонували. Відбувся торг: владиці пообіцяли зберегти єдність церкви, але взамін вимагали здачі Драбинка. Його розміняли як фігуру в шаховій партії. Просто так він би не віддав Олександра. Проукраїнські сили в УПЦ МП втратили свого натхненника й ініціатора. Для них постає питання: чи шукати нового, чи відмовлятися від любові до України. Якщо ця жертва не спонукає частину членів синоду, які досі не визначилися, стати на позицію владики Володимира, то вона буде марною. Архієпископи мусять усвідомити, що долю Української церкви мають вирішувати вони, а не московський митрополит Кирило.

Зараз ви читаєте новину «УПЦ МП загрожує формальний розкол - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути