Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2012 12:44

Помер Іван Білик - автор сенсаційних романів "Меч Арея" та "Похорон богів"

Помер Іван Білик - автор сенсаційних романів "Меч Арея" та "Похорон богів"
Фото: umoloda.kiev.ua

Український письменник, історичний романіст, перекладач болгарської літератури Іван Білик помер в ніч на 27 листопада.

Іванові Білику йшов 83-й рік. В останні роки письменник хворів, нічого не бачив і спілкувався з друзями лише по телефону.

"Швидше за все, просто не прокинувся. Родичі знайшли його вранці. Зараз триває експертиза, тому не відомо, коли відбудеться похорон", - розповіли "УМ" у київській організації Спілки письменників.

Іван Білик - автор десяти романiв, зокрема сенсаційних українських історичних романів радянських часів - "Меч Арея" (1972) і "Похорон богів" (1986). Обидві книги відразу стали бестселерами. Втім "Меч Арея" невдовзі заборонили за вказівкою ЦК Компартії України - за "неправильне трактування історії", вилучили з бібліотек, а нерозпродані примірники - з книгарень (встигли знищити 5 тисяч примірників із 65–тисячного накладу). Письменника примусили звільнитися з роботи в редакції газети "Літературна Україна".

Відтак три з половиною роки "носій" "меча Арея" був безробітним і лише 1976 року вдалося влаштуватися в редакцію часопису "Всесвіт" на вільну вакансію - "секретар–друкарка", хоч, звісно, займався там Іван Білик літературною справою. Письменника надовго позбавили права друкуватись, цькували в пресі. Але його книжка в СРСР поширювалася "з рук у руки", була перевидана за кордоном - у Канаді, Америці, Великій Британії і дотепер витримала 15 перевидань.

Зараз ви читаєте новину «Помер Іван Білик - автор сенсаційних романів "Меч Арея" та "Похорон богів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі