вівторок, 09 травня 2017 21:41

Укрмен, Каратель, Кличко-Халк і Син Порошенка - на Київ Комік Коні шукали українських супергероїв
39

Фото: Олена Павлова

Озброєний чоловік у масці вибігає на сцену столичного Українського дому. Цілиться у натовп, що зібрався тут у суботу, 6 травня. "Без паніки! Це саме та реальність, за яку ми боремося у нашому рідному часі!" - заспокоює його старший пан у чорних окулярах. Прем'єра українського коміксу "Воля" стала однією з найпомітніших подій цьогорічного Київ Комік Кону. 6-7 травня фестиваль популярної культури утрете пройшов у столиці.

На сцену вийшли герої книжки - професор Вернадський, зваблива польська суперагентка Аґнєшка у шкіряному корсеті та майор Максим Кривоніс у масці - найрезультативніший працівник зовнішньої розвідки Української держави. Тримають нові електромагнітні гвинтівки Вій-2, що можуть спопеляти кількох супротивників одночасно.

"Ми видали крутий український стім-панк, дизель-панк "Воля". 56 сторінок під твердою обкладинкою від трьох найкращих художників-коміксистів України. Це Олексій Бондаренко, Максим Богдановський і Олександр Опара, - представляє новинку видавець і сценарист "Волі" Денис Фадєєв. Дія в коміксі відбувається в альтернативній Україні сто років тому. - Представників ЗУНР ви вже бачили у костюмах. У нашому 1918 році всі гілки і політичні течії об'єдналися під владою гетьмана Скоропадського. Велику кількість цих людей ви зможете побачити вже у першому томі - Винниченко, Грушевський".

Придбати "Волю" на фестивалі можна за 190 грн. Також плакати, футболки і магніти із зображеннями героїв. Перший наклад коміксу - одна тисяча примірників. "Волю" створили за рік, що досить швидко для графічних видань такого рівня. Планують тримати темп і презентувати на наступному Комік Коні наступний том.

"Плани на франшизу "Воля" в нас більш ніж наполеонівські - кіно, ігри комп'ютерні і настільні, мультсеріал. Ми заклали вже у фундаменті можливість масштабування проекту. І будемо робити далі все, що від нас залежить. Перший крок - підготовка до екранізації, поки власними силами, але плануємо залучати інвесторів" - зазначив Фадєєв.

На появу коміксу бурхливо та критично відреагували російські ЗМІ.
"Росія-24 зробила нам левову частку передзамовлень. Тому дякуємо російським ЗМІ, що допомогли нам в розкрутці на рекламі. Авжеж, це смішно, але велетенська кількість людей нас побачила", - жартує Денис Фадєєв. Зараз команда працює над польським перекладом коміксу. Російською не перекладатимуть - "Хай вчать українську".

Гості фестивалю спостерігали парад учасників у костюмах улюблених героїв, випробовували нові технології та віртуальну реальність, грали в ігри, купували креативні сувеніри та напої з фантастичних фільмів, дізналися про нові українські фільми, романи та комікси. А також могли відвідати лекції і дискусії, наприклад, "Сучасний український герой - хто він". Тарас Шевченко в жовто-блакитному трико, Бомжмен, Паторочмен, Каратель, Кіборг, Характерник, Син Порошенка та Кличко-Халк - такі варіанти пропонували читачі організаторам дискусії в інтернет-опитуванні, яким має бути український супергерой.

Автори майбутнього коміксу "Укрмен" мають свою відповідь. Українським супергероєм у синьо-жовтому костюмі стане простий київський студент Богдан Білий. Не без суперсил, звісно. Ідею проекту вже представили на Київському Комік Коні. Хоча комікс ще не готовий, сувеніри вже продавали. Головну залу прикрасили великим банером проекту зі стеллою Незалежності та таємничим супергероєм у каптурі. На його тлі фотографуються напівоголені моделі у трико з символікою Укрмена в зоні декольте.

Завдяки косплеєрам Український дім на час Комік Кону перетворюється на фільм, де одночасно діють герої усіх серіалів, книжок та міфів. Дівчина у костюмі Трансформера наливає повитий парою синій напій пірату Джеку Горобцю. Інша підфарбовує губи, дивлячись замість дзеркальця у довгі металеві пазурі. Неподалік хтось падає на коліна перед юнаком у костюмі Ісуса, молить сфотографуватися. Ісус ховає спорожнілу пляшку вина і позує Їх знімає дівчинка з косою смерті, потім фотографуються усі разом. Бетмени, Супермени, Капітани Америка, брюнетки Диво-Жінки та божевільні білявки Гарлі Квін - тут є всі світові супергерої, і кожен в кількох варіантах.

"Коміксами почали захоплюватися з самого дитинства. Саші було роки 4, мені - 6, - розповідає 8-класник київського ліцею "Інтелект" Олексій Приймак. Із молодшим братом Олександром на Київ Комік Коні вдруге. Уважно слухають лекцію про легендарного автора коміксів Стена Лі. Інколи доповнюють та виправляють лектора. Олексій - у вбранні Капітана Америки. Молодший брат - у грізній масці Бетмена. Костюми замовляють із США, дещо перешивають, додають аксесуари.
- Мій найулюбленіший комікс це, напевно, "Бетмен. Повернення Темного Лицаря". Дві частини шикарні. А в дитинстві два улюблених мультфільми були "Супермен і Бетмен: Вороги суспільства" і "Планета Халка", - каже Олександр Приймак. За кілька хвилин брати називають десятки прізвищ іноземних коміксистів, згадують безліч назв знакових світових творів. Слідкують і за українським ринком.
- Нещодавно купив "Саркофаг", подивився інтерв'ю з його автором Андрієм Данковичем. Він добрий. І такі слова в кінці сказав - щоб люди, які хочуть писати комікси, не боялися. Я просто зрозумів, що ця людина не може написати поганий комікс. У нас є ідеї, ми думали про своїх супергероїв. Його здібності будуть не дуже серйозними - анульовувати гравітацію і оперувати цим. Він спочатку буде руки ламати, а потім звикати. Найрозумніше, що можна зробити з українським супергероєм - це не думати над кожним словом, писати його розв'язно. Коли описуєш думки супергероя, не маєш обдумувати ідеальні речення. Треба писати уривчасто, як у думках людей. У коміксі люди мають впізнавати себе".

Пропозиція українських коміксів цьогоріч зросла - окрім "Волі" тут представили другу частину коміксу Вадима Назарова "Патріот" - теж про українського супергероя. Також першу частину коміксу "Серед овець" Олександра Корешкова про тоталітарне радянське минуле. З минулого Київ Комік Кону Андрію Данковичу вдалося назбирати за два місяці 75 тисяч гривень спільнокоштом на збірку коміксів "Саркофаг". У липні поїде з нею на найпрестижнішу світову комікс-конвенцію у Сан Дієго, США.

Зараз ви читаєте новину «Укрмен, Каратель, Кличко-Халк і Син Порошенка - на Київ Комік Коні шукали українських супергероїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі