четвер, 18 жовтня 2018 13:58

Українська драма "Донбас" вийшла в прокат

Українська драма "Донбас" вийшла в прокат
Кадр з фільму Сергія Лозниці "Донбас"

Відсьогодні українську стрічку "Донбас", що написана і знята за реальними подіями в окупованих Донецьку і Луганську, показують в усіх містах країни.

Українська прем'єра драми пройшла напередодні в столичному кінотеатрі. Представив фільм особисто режисер Сергій Лозниця, йдеться у сюжеті ТСН.

"Донбас" — це 13 новел, переплетених між собою, реальних історій, які відбувалися в Україні 2014-го, більшість — в окупованому Донбасі. У фільмі немає жодного головного героя. У роботі над деякими сценами використали як прототипи відео реальних подій, знятих на окупованій території та інших знакових роликів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продюсерка серіалу "Школа" розкрила інтригу

"Був момент, коли я подивився ролик із побиттям солдата біля стовпа – це мене шокувало. Записав текст і побачив, що це має сенс", — розповів режисер Сергій Лозниця.

Варто зазначити, що кілька сцен у фільмі — це події не на Донбасі, але вони дуже добре показують українські реалії.

Починається стрічка з новели, як журналістка, яку грає Олеся Жураківська, виливає відро бруду на голову меру. Прототип цієї сцени — Ірма Крат, яка неодноразово була учасницею скандалів. 2012-го вона облила багнюкою міського голову Ніжина.

"Безумовно, я подивилася ролики, поцікавилася персоною, але Сергій не ставив умови абсолютно точно бути схожою на Ірму, треба було спіймати тональность", — зазначила Жураківська.

На знімання "Донбасу" витратили майже 2,5 млн. євро. Це спільний проект України, Німеччини, Франціі, Нідерландів і Румунії. Знімали стрічку в Кривому Розі.

Прем'єра "Донбасу" зібрала багато відомих в Україні людей — Джамала, Піанобой, Андрій Хливнюк, режисери Ахтем Сеітаблаєв і Тоня Ноябрьова, актори Ірма Вітовська та Петро Панчук, письменники Оксана Забужко, Ірен Роздобудько, Андрій Кокотюха.

П'єсу політв'язня Олега Сенцова "Номери" екранізує український режисер кримський татарин Ахтем Сеітаблаєв. Він відомий за фільмами "Хайтарма" і "Кіборги".

Зараз ви читаєте новину «Українська драма "Донбас" вийшла в прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі