Ексклюзиви
середа, 12 серпня 2020 10:39

Україномовний етно-джаз видали на німецькому лейблі
3

Ганна Гриніва випустила альбом "Dykyi Lys" з композиціями, на які її надихнув українский фольклор
Фото: надала Ганн Гриніва
Ганна Гриніва випустила альбом "Dykyi Lys" з композиціями, на які її надихнув українский фольклор
Ганна Гриніва випустила альбом "Dykyi Lys" з композиціями, на які її надихнув українский фольклор

Лідерка етно-джазового бенду GANNA з Берліна, співачка та композиторка українського походження Ганна Гриніва, отримала премію Jazz thing Next Generation від провідного німецького джазового журналу Jazz thing та лейблу Double Moon Records. Це конкурс "Висхідних зірок джазової сцени Німеччини", у рамках якого відомий німецький лейбл видав дебютний альбом гурту GANNA – "Dykyi Lys". Реліз побачив світ 7 серпня.

Альбом "Dykyi Lys" містить 9 композицій авторства Ганни Гринівої. На них авторку надихнув український автентичний мелос, який вона збирала у своїх фольклорних експедиціях Україною. Над альбомом гурт GANNA працював протягом двох років у Берліні та під час турів Європою.

Ось як пише про реліз німецький журналіст Вольфганг Ґізе ("Musik an sich", німецьке музичне онлайн-видання):

"…Я вважаю, що GANNA – це дуже важливе відкриття. Їх переконливий голос займає свою індивідуальну позицію між джазом та фолком. Разом музиканти GANNA по-справжньому захоплюють дух, і для мене вони неймовірно свіжі та пристрасні у своїй музиці, що просто світиться спокоєм, рухом, потоком та задоволенням…"

"Часто в інтерв'ю мене запитують, чому я не співаю німецькою, що люди в Німеччині не розуміють українську, - каже Ганна Гриніва про альбом "Dykyi Lys", - Але я відчуваю, що коли я співаю саме своєю мовою, то меседж досягає людей краще, ніж якби вони розуміли буквальне значення слів. А ще у моїй музиці для мене важливо бути вдома, а українська мова – це і є мій дім, це моя родина. Тому, звісно, для мене надзвичайно важливо, щоб наш альбом почули в Україні. Адже ми так довго над ним працювали, ретельно вишукуючи свій особливий саунд."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світові джазові музиканти записали гуцульську співанку з дітьми-сиротами з України

16 серпня Ганна Гриніва прилетить до України для презентації альбому "Dykyi Lys" та зйомки кліпу у рамках промоції релізу. Музичне відео зніматиме відомий український кінорежисер Олександр Фразé-Фразéнко. За сприятливих карантинних умов, гурт GANNA у повному складі планує концерти в Україні на підтримку альбому у вересні.

Ганна Гриніва походить із маленького села поблизу Києва. Після переїзду в Берлін їй вдається знайти тут свої "місця сили" й адаптуватися.

"Як і диким лисам, яких вона щораз зустрічає на вулицях німецької столиці. Вони якось звикають до існування в мегаполісі, хоча залишаються і завжди будуть дикими тваринами", - пише про неї в рецензії на альбом Райнард Кьохль.

Така ж дика та вільна за духом, втім здатна пристосовуватися та виживати, Ганна Гриніва стає 84-ю призеркою всесвітньо визнаної премії Jazz thing Next Generation, що видає дебютний альбом її гурту GANNA "Dykyi Lys" спільно з відомим німецьким лейблом Double Moon Records.

Співачка, композиторка, піаністка, лідерка власного бенду, Ганна зараз отримує ступінь бакалавра з імпровізаційного співу в Університеті музики Франца Ліста у Веймарі. Свою реалізацію вона вбачає у композиторстві, де вміло поєднує різні образні світи – від джазової та української народної до класичної та експериментальної музики.

Полем для дослідження та експериментів для неї квінтет, що носить її ім'я – GANNA. До нього залучені тенор-саксофоніст Мусіна Ебобіссе, який рік тому також був номінантом Jazz thing Next Generation, піаніст Повел Відештранд, басист Том Беркманн і барабанщик Матіас Рупніг.

Зараз ви читаєте новину «Україномовний етно-джаз видали на німецькому лейблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі