Ексклюзиви
неділя, 02 лютого 2020 12:01

Українку назвали "Найкращим режисером" на американському кінофестивалі

Українку назвали  "Найкращим режисером" на американському  кінофестивалі
www.facebook.com

Українка Ірина Цілик отримала нагороду "Найкращий режисер" на американському кінофестивалі Sundance. У міжнародному конкурсі документального кіно письменниця представила свій повнометражний режисерський дебют "Земля блакитна, ніби апельсин".

"Друзі, це капець, я виграла нагороду "Найкраща режисура" на фестивалі Sundance! Що я відчуваю? Я трохи згодом напишу, що я відчуваю. Ох", - написала Ірина Цілик на своїй сторінці Facebook, англійською і українською.

Зйомки картини "Земля блакитна, ніби апельсин" тривали 2017-2019 рр. у Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області, та Києві.

У центрі сюжету − сім'я, яка живе в "червоній зоні" Донбасу, де тривають воєнні дії. Головна героїня 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Дружна родинна грає на різних музичних інструментах і знімає аматорський фільм про своє життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Наші котики" руйнує міфи про війну — Уляна Супрун

Також у своєму FB Ірина Цілиик цитує реакцію на фільм американського журналіста і режисера Більге Ебірі з видання Vulture:

"Земля блакитна, ніби апельсин" не лише розповідає про те, як звичайна родина використовує фільмування, аби переосмислити власне життя, але й змушує нас замислитися про те, як тема війни висвітлюється через призму наративу. Незважаючи на небезпеку та жах, які оточують героїв фільму, ці люди не є пасивними жертвами. Використовуючи засоби зображення, вони знаходять в цьому щось правдиве і прекрасне, що, у свою чергу, краще відтворює жах і трагедію, які обступають їх зусібіч".

Sundance найпрестижніший у США фестиваль незалежного кіно. Проводиться з 1978 року в гірськолижному курортному місті Парк-Сіті, штат Юта.

На одному з прем'єрних показів "Земля блакитна, ніби апельсин" до Sundance запросили режисера, колишнього бранця Кремля Олега Сенцова.

"У мене, до речі, в монтаж не увійшов офігенний епізод, - кажу Олегу, - згадує Ірина Цілик. - Була акція на підтримку Сенцова та інших політв'язнів на Олімпійському стадіоні, моя героїня з мамою були серед присутніх людей, наш оператор Слава Цвєтков зняв усе це дуже красиво. Але, на жаль, епізод не вписався... Я просто так покажу". "Цікаво, - каже, - покажи". Боже, яке щастя, що цей епізод, як і інші, лишилися в минулому, ніби поганий сон".

Після Sundance "Земля блакитна, ніби апельсин" покажут на фестивалі новаторського документального кіно MoMA Doc Fortnight у Нью-Йорку. Також стрічка візьме участь у конкурсі Generation 14plus 70-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Відбудеться з 20 лютого по 1 березня цього року. Загалом у програмі Generation – 59 фільмів з 34 країн світу. Також, що в рамках спеціальних показів до ювілею Берлінале відбудеться світова прем'єра фільму "Номери" Олега Сенцова та Ахтема Сеїтаблаєва.

Зараз ви читаєте новину «Українку назвали "Найкращим режисером" на американському кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі