Ексклюзиви
середа, 24 липня 2019 07:54

Українки - чіткі чувіхи, але їм бракує широти душі – Євгенія Чуприна

Автор: Тарас Подолян
 

"Українські жінки роблять кар'єру. Вони всі дуже ділові, бізнес-леді. Вони професійні і всі на грантах. В принципі українки зайняті самоствердженням. А просто розслабитися і займатися мистецтвом вони не можуть, - розмірковує поетеса Євгенія Чуприна.

Євгенія розвиває жіночу літературу в Україні.

- Після Майдану я вирішила зробити куртуазний матріархат: зібрати гарних поетес і обирати гетьмана собі на вечір.

Мені просто хочеться розбудовувати жіночу літературу. Але не в такому ключі, як феміністки, більш в рокенрольному. Я переймаюся долею гарних поетес, яких серйозно не сприймають через те, що вони гарні. Я сама через це пройшла. По мені видно, напевно, і зараз, що я 30 років тому була нівроку вродлива. Тоді ніхто взагалі не думав, що я поетеса, бо я була схожа на модель. В такому положенні багато поетес. Їх цькують усі: жінки їх не люблять, а чоловіки принижують. Хоча, порівняно з Росією, у нас ще толерують красивих мисткінь. А там відразу питають: де твій спонсор?

Ми нещодавно були в Хорватії. Там такі шикарні фрічки. Може, трохи й потягані, але вони такі душевні. Ну можна бути душевною, корона не спаде, їй-бо. У нас з фемінізмом все нормально, але нашим жінкам бракує широти душі і пофігізму - рокенрольних рис і ще цілком жіночних — співчуття, щирості.

Вони роблять кар'єру. Хочуть всім довести, що вони круті чувіхи. Вони хочуть вразити чоловіків інтелектом. Вони всі дуже ділові, бізнес-леді, багато чого можуть. Вони професійні і всі на грантах. В принципі українки зайняті самоствердженням. А просто розслабитися і займатися мистецтвом вони не можуть. Поки що я більше чоловіків бачу на цій стезі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла, як здобути освіту в Канаді

Я всіляко намагаюся допомагати жінкам, які ступили на шлях нонконформізму. От передостанню Премію ім. О. Ульяненка отримала Марися Нікітюк. Але поки що я бачу, що більшість з них схильні до конформізму і до того, щоб бути максимально ефективною: писати щось таке, за що дають гранти, і що у читачів користується попитом. Розповідати усьому світу, які вони просунуті, прикольні і багатодумні.

Інтерв'ю з Євгенією Чуприною читайте в журналі Країна.

23 липня торік у своїй квартирі в передмісті Парижа знайшли повішеною 31-річну українку Оксану Шачко. Вона - одна із засновниць руху Femen і художниця. 2013-го після нападів в Україні на представників феміністського руху Франція надала кільком активісткам, включно з Оксаною, притулок. Преса стверджує, що до цієї трагедії колишня активістка Femen двічі намагалася накласти на себе руки.

Зараз ви читаєте новину «Українки - чіткі чувіхи, але їм бракує широти душі – Євгенія Чуприна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі