субота, 06 лютого 2021 15:48

Українців номінували на "дитячу Нобелівську премію"

Українців номінували на "дитячу Нобелівську премію"
Письменниця з Ужгорода Галина Малик претендує на Міжнародну премію імені Андерсена. Фото: facebook.com

Двоє українських митців стали номінантами на Міжнародну премію імені Ганса Крістіана Андерсена 2022. У довгий список претендентів на нагороду потрапили письменниця Галина Малик та ілюстратор Кость Лавро.

"Я не маю великих ілюзій щодо отримання премії, - каже Галина Малик. - Україна не належить до країн із вибудуваною системою пропаганди сучасної дитячої книжки. Сучасної – адже премія присуджується лише живим письменникам. Але це чудово, що Національна секція IBBY (International Board on Books for Young People. - Gazeta.ua) у нас запрацювала. Знаю, що також номіновано українських авторів і на премію Астрід Ліндгрен. Тобто йдеться про те, що Україна почала виходити на міжнародну арену й у сфері дитячої літератури.

Це не лише імідж для літератури. Будь-яка увага світової спільноти до України зараз нам допоможе у війні з Росією – навіть премія у сфері літератури для дітей".

Загалом у лонглисті 62 номінанти - письменники та ілюстратори - з 33 країн. Шортлист оприлюднять у січні 2022-го. Переможців оголосять у квітні 2022-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Шевченківську премію претендує колишній заручник бойовиків

Премія імені Андерсена – одна із найпочесніших нагород світу для дитячого письменника та ілюстратора дитячих книжок. Її також називають "Нобелівською премією у сфері дитячої літератури". Заснована 1956 року з ініціативи президента Міжнародного комітету з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО Єлли Лепман. Вручають не за окремий твір, а за творчий доробок автора.

Жоден українець не здобував цієї відзнаки. 1979-го до Почесного списку премії внесли Всеволода Нестайка.

Зараз ви читаєте новину «Українців номінували на "дитячу Нобелівську премію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі