вівторок, 24 вересня 2019 21:45

Україна опинилася між двома потужними ідентичностями — дисидент

Автор: facebook.com
  Маємо посунутися, ментально переміститися на Захід
Маємо посунутися, ментально переміститися на Захід

Україна опинилася між двома потужними сформованими в Середньовіччі ідентичностями – європейською та євразійською. Нема визначеної, однозначної. Є роздвоєна, розколота, досі не об'єднана. Будь-які проблеми в державі й соціумі – похідні від цього.

Так вважає Йосип Зісельс, дисидент, віце-президент Конгресу національних громад України. Поділився думками про виклики перед Україною під час зустрічі з німецьким істориком Карлом Шльоґелем на 26-му Book Forum у Львові, пише журнал "Країна".

"Ми не приречені бути в Європі, - каже Зісельс. - Можемо існувати між двома світами ще сотні років. Це залежить тільки від нас. Чи зможемо зрушити туди, куди нас не дуже хочуть приймати, і відштовхнутися від євразійського світу, куди нас хочуть знову втягнути. Ми здатні через роки стати європейською країною. Але повинні інвестувати більше у виховання й освіту. Це і є занурення в іншу ідентичність і систему цінностей.

Європа – це правовий простір. Закон домінує над бажаннями лідерів, які хочуть вийти за його межі. На Сході начальник, керівник, президент чи ще якийсь правитель завжди були важливіші за закон. Поєднати ці ідентичності неможливо. Маємо посунутися, ментально переміститися на Захід.

Ми не станемо європейцями ні за 10, ні за 30 років. Це довгий, тяжкий процес. Але є тільки він. Бо повернутися в імперський простір, в обійми Росії більшість уже не хочуть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше видали книжку, яка передбачає майбутнє України на 10 років

26-й літературний фестиваль-ярмарок Book Forum тривав у Львові 18-22 вересня. 820 презентацій, дискусій, творчих зустрічей відбулося в понад 30-ти локаціях міста. Захід зібрав більш як 1000 українських та іноземних спікерів - письменників, науковців, культурних діячів.

Зараз ви читаєте новину «Україна опинилася між двома потужними ідентичностями — дисидент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі