четвер, 15 липня 2010 13:33

У старовинному палаці Вишневецьких відкриють музей Івана Марчука

У старовинному палаці Вишневецьких відкриють музей Івана Марчука

У Вишнівецькому палаці на Тернопільщині відкриють музей і майстерню всесвітньо відомого художника Івана Марчука.

Про це Gazeta.ua повідомив гендиректор Національного заповідника "Замки Тернопілля" Анатолій Маціпура.

Палацовий комплекс у Вишнівці є пам"яткою архітектури XVI-XVIII століть. Складається з Палацу Вишневецьких, Вознесенської церкви та парку.

"Під музей і майстерню нашого знаменитого земляка віддамо дзеркальний зал палацу. Це найбільша зала в області, площею 900 квадратних метрів. Крім того, тут можна буде облаштувати і кімнату для проживання митця, для спілкування з учнями", - зазначив Маціпура.

Іван Марчук народився у селі Москалівка Лановецького району Тернопільщини, за 15 км від Вишнівця.

Художник уже дав згоду на цей музей. Скільки саме картин надасть для експозиції, наразі невідомо.

"Ми домовлялися півтора року тому. Потрібна буде ще остаточна згода художника. Адже пан Марчук – особистість. Треба враховувати його плани і настрої насамперед", - зазначив Маціпура.

Вишнівецький палац почали реставрувати п"ять років тому.

"На жаль, у 2009-му та від початку 2010-го кошти на реставрацію не виділялися. А власними силами ремонт зробити було просто неможливо", - наголосив гендиректор заповідника.

За словами Анатолія Маціпури, ідею відкриття музею підтримали губернатор Тернопільщини Михайло Цимбалюк та очільник Мінрегіонбуду Володимир Яцуба.

"На колегії у Києві міністр Яцуба пообіцяв: із 5 мільйонів гривень, які планують на реставраційні роботи по Україні, 1 мільйон буде відданий на Вишнівецький комплекс", - пояснив Анатолій Вікторович.

Нагадаємо, першу музей-кімнату Івана Марчука відкрили в школі його рідного села Москалівка Лановецького району Тернопільщини 20 квітня цього року.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У старовинному палаці Вишневецьких відкриють музей Івана Марчука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі