Ексклюзиви
вівторок, 26 квітня 2011 12:04

У США помер батько електронної музики

У США помер батько електронної музики

У Сан-Франциско на 85-му році життя помер піонер електронної музики і творець першої у світі музичної комп'ютерної програми Макс Метьюз. Про це повідомив його друг і учень, композитор Джон Епплтон.

Макс Вернон Метьюз народився 13 листопада 1926 року в Небрасці, вчився в Каліфорнійському і Массачусетському технологічних інститутах і отримав докторську ступінь в 1954 році - в 28 років.

Працюючи в Bell Labs, у 1957 році він створив "MUSIC", першу програму для електронної генерації звуку, що широко застосовувалася, а в подальшому - перші електронні музичні інструменти.

Все життя Метьюз займався дослідженнями в галузі електронної музики та взаємодії людини з комп'ютером. У 1962-1985 роках він був директором Bell Labs, а з 1974 по 1980 роки - науковим радником паризького Інституту дослідження та координації акустики і музики (IRCAM). З 1987 року Метьюз викладав музику в Стенфордському університеті.

Несподівана популярність прийшла до інженера в 1961 році, коли він зробив аранжування знаменитої пісні "Daisy Bell".

Почувши композицію письменник Артур Кларк переконав Стенлі Кубрика використати її у фільмі "2001: Космічна одіссея" для кульмінаційного моменту "електронної смерті" комп'ютера HAL 9000.

Метьюз був обраний членом багатьох академій і товариств, зокрема Національної академії наук США, Американської академії мистецтв і наук і Американського акустичного товариства. Він був кавалером французького Ордена мистецтв і літератури.

У Макса Метьюза залишилися троє дітей і шестеро онуків.

Зараз ви читаєте новину «У США помер батько електронної музики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі