середа, 01 березня 2017 09:00

У Росії заборонили танцювати вальс

У Росії заборонили танцювати вальс

1 березня 1799 року в Санкт-Петербурзі заборонили танцювати вальс. Спеціальний указ про це видав Павло I. Він вважав танець аморальним та ганебним. Заборона зберігалася аж до 1828-го, коли померла дружина імператора.

Танцювати вальс почали у Відні 80-х XVIII ст. У XVI-му танець став дуже популярним у Франції. Але публіка вважала, що це вульгарно. Кавалеру потрібно піднімати даму догори, щоб вона могла кружляти довкола.

1754 року в Німеччині з'явилась перша музика, що нагадувала сучасні вальси. "Пані піднімали довгі сукні так, щоб не заплутатись і не наступити на них – несли їх, як килим над землею", – так описували тодішній вальс.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Протяг задер сукню Розини – глядачі освистали оперу

1812-го танець стає сенсацією в Англії. Хоча і не всім подобався. Одного разу розгніваний лорд Байрон 1813 року, побачивши свою дружину в руках товариша на неприпустимій відстані, писав: "Здоровий джентльмен, як гусар, розгойдується з дамою, як на гойдалці, при цьому вони кружляють, немов два травневих жука, насаджені на одне шило".

Паралельно із серйозними нововведеннями, Павло І займався безліччю дрібниць. Наприклад, наклав табу на деякі фасони одягу. Давав вказівки, коли городяни повинні вставати і лягати спати, як треба їздити і ходити по вулицях, в який колір фарбувати будинки. 1800 року зникли французькі сукні, дозволяли мати лише один сюртук німецького крою.

Зараз ви читаєте новину «У Росії заборонили танцювати вальс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі