пʼятниця, 17 лютого 2017 09:00

Протяг задер сукню Розини – глядачі освистали оперу

Протяг задер сукню Розини – глядачі освистали оперу

Прем'єру опери "Мадам Баттерфляй" італійця Джакомо Пуччіні засвистали глядачі в міланському театрі "Ла Скала" 17 лютого 1904 року. Свист супроводжував закриття завіси після першої дії. На початку другої – протяг зметнув сукню співачки Розини Сторкіо, хтось із залу крикнув: "Баттерфляй вагітна!". Далі – шквал мукання, кукурікання та інших непристойностей. Газетні оглядачі були не набагато ввічливіші. "Необразно" – писали одні, "занудно" – інші.

Джакомо Пуччіні був на межі нервового зриву. Скасував друге виконання опери в "Ла Скала", хоча це означало сплату неустойки.

В основі опери - історія нещасливого кохання юної японки Чіо-Чіо-сан. Дія відбувається в японському містечку Нагасакі у кінці ХІХ ст. Лейтенант морського флоту, американець Бенджамін закохується в гейшу Чіо-Чіо-сан на прізвисько Баттерфляй. Він хоче одружитися з нею, клянеться у вічній любові. Насправді ж студент останнього курсу затіяв подвійну гру. За американськими законами шлюб, укладений в Японії, не має на території США юридичної сили. Хлопець використовує цей законодавчий нюанс у своїх інтересах. Одружившись на Чіо-Чіо-сан він, по суті, не полишає парубочого життя. Згодом у них народжується дитина. Мадам Баттерфляй все ще кохає, однак Бенджамін у пошуку нових пригод.

28 травня того ж року Пуччіні ставить у театрі "Ґранде" удосконалену оперу "Мадам Баттерфляй". Розділив надмірно затягнуту дію на три рівні частини. Вчинки персонажів стали передбачувані для публіки, але зберігалась інтрига. Замінили і головну виконавицю. У новій постановці зіграє українка Соломія Крушельницька. Співачка зачарувала італійську публіку силою голосу та красою. Через три з половиною місяці після провалу виправлена версія опери здобула симпатію глядачів та прихильність критиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підлітки сміялись із зачісок Ленона і Маккартні

Джакомо Пуччіні (1858-1924) – італійський оперний композитор, один з представників напряму "веризм" у музиці. Дослідники називають його найбільшим після Верді італійським оперним композитором.

Зараз ви читаєте новину «Протяг задер сукню Розини – глядачі освистали оперу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі