пʼятниця, 20 липня 2012 14:03

У Римі вигоріла частина кіностудії, де знімав Фелліні

У Римі вигоріла частина кіностудії, де знімав Фелліні
Саме в цьому приміщенні маестро Фелліні знімав більшу частину своїх картин. Фото EPA/ИТАР-ТАСС

Пожежа мало не знищила один з головних знімальних павільйонів - Театр № 5 - на всесвітньо відомій італійській кіностудії "Чинечитта", що отримала назву "Голлівуд на Тібрі". Розташована в південно-східному передмісті Рима, на античній Тусколанській дорозі, студія була відкрита при Муссоліні в 1937 році

Минулої ночі десятки пожежних розрахунків кинулися до легендарного комплексу: там загорівся п'ятий кінопавільйон, пов'язаний з кращими роботами самого Федеріко Фелліні. Вогонь спалахнув в електрощитовому відсіку і знищив певні декорації до старих постановок, які зберігалися в цій величезній та просторій залі, одній з найбільших в Європі (площею 3,2 тис кв м, з висотою стель 14 м), а також частину електропроводки. Однак несучі конструкції встояли і, за оцінками фахівців (серед них - сценограф Данте Ферретті, Оскарівський лауреат), Театр № 5 може бути до кінця літа відремонтований і знову використаний для зйомок. Розпочато слідство. Прокуратура розробляє різні версії причин займання, не виключається і навмисний підпал.

Саме в цьому приміщенні маестро Фелліні знімав більшу частину своїх картин, від "Солодкого життя" до "Амаркорда", від "Корабель пливе" до "Інтерв'ю". Тут же в 1993 році десятки тисяч римлян пройшли повз труну великого італійського режисера 20 століття. Всього на студії було виготовлено більше 3 тисяч фільмів; в сусідніх павільйонах створювали свої кращі твори Лукіно Вісконті, Франко Дзеффіреллі, П'єр Паоло Пазоліні, Френсіс Форд Коппола, Мартін Скорсезе і багато інших. Тільки за перші 5 років існування студії на ній було знято близько 300 фільмів. У 1950-х роках на майданчиках студії виробляли американські бойовики, такі як "Бен Гур" Вільяма Уайлера і "Камо грядеши" Мервіна Лероя. З 1964 року тут знімалися знамениті італійські вестерни. У 80-х роках кіностудію на межі банкрутства приватизував італійський уряд.

Інцидент з п'ятим павільйоном стався в дуже драматичний момент історії "Чинечиттb", що відзначає цього року своє 75-річчя. Кілька днів тому італійські режисери виступили з попередженням про те, що готується знищення студії. Такі визнані майстри, як Бернардо Бертолуччі і Етторе Скола звернулися з листом до президента республіки Джорджо Наполітано і прем'єр-міністрf Маріо Монті з проханням втрутитися в ситуацію навколо "Чинечитта". За даними кінематографістів, кіностудію готуються "перепрофілювати" і створити на її території бізнес-центр, готелі, фітнес-клуби і парк кінорозваг.

Крім Бертолуччі і Сколи, лист підписали їх зарубіжні майстри - режисери Кен Лоуч і Коста-Гаврас і актриса Ванесса Редгрейв. "Ми закликаємо європейську владу негайно відреагувати на ситуацію, яка склалася і визнати кіностудію пам'яткою історії та культури", - сказано в петиції. Скола повідомив, що він зв'язався з французькими колегами, які вважають, що римська студія "невіддільна від фільмів Фелліні, Вісконті, Коменчіні і Латтуада, і її в жодному разі її не можна руйнувати заради будівництва фітнес-центру". Під цим твердженням підписалися режисери Жан-Жак Бенекс, Мішель Хазанавічус і Клод Лелуш. З 4 липня технічні працівники студії проводять безстрокове пікетування її території.

У 2007 році сильна пожежа вже мало не знищила робочий простір "Чинечитти". Меморіальна частина тоді, на щастя, майже не була порушена, але постраждали всі майданчики, на яких знімався серіал BBC "Рим". Нинішня пожежа викликала нові заяви протесту і тривоги, зокрема, в стінах італійського парламенту.

Зараз ви читаєте новину «У Римі вигоріла частина кіностудії, де знімав Фелліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі