вівторок, 19 лютого 2019 21:45

У прокат виходить містична драма "Ефір" польського режисера Кшиштофа Зануссі

У прокат виходить містична драма "Ефір" польського режисера Кшиштофа Зануссі
Містичну драму "Ефір" зняв польський режисер Кшиштоф Зануссі. Фільм спільного виробництва Польщі, України, Литви, Угорщини та Італії є новою версією легенди про Фауста. Фото: kino-teatr.ua

21 лютого в українській прокат виходить фільм "Ефір" - нова версія легенди про доктора Фауста. Містичну драму спільного виробництва Польщі, України, Литви, Угорщини та Італії зняв польський режисер Кшиштоф Зануссі.

Дія відбувається на початку Першої світової війни. Головний герой - військовий лікар, який живе на околиці Російської імперії. Дає смертельну дозу ефіру молодій пацієнтці, яку хоче спокусити. За підозрою у замаху на вбивство і зґвалтуванні йому загрожує страта або заслання до Сибіру. В останню мить лікарю вдається врятуватися. Він утікає на територію Західної України у складі Австро-Угорської імперії. Знаходить роботу у місцевій фортеці, де продовжує свої експерименти з ефіром. Його мета - не тільки полегшення болю, але й маніпуляція поведінкою людей, за сюжетом.

"Мені це нагадує міф про Фауста, це дуже європейський міф, виплеканий саме в європейських культурах, - каже режисер Кшиштоф Зануссі. - Та на відміну від Ґете, де в центрі оповіді стоять проблеми молоді і розчарування в науці, у моєму фільмі герой сприймає науку як інструмент для виконання найбільш зухвалих людських бажань: повного поневолення іншої людини, як плотського, так і духовного. Міф про Фауста вже використовувався багатьма режисерами. Я був дуже обережним, щоб уникнути схожості з будь-яким із цих фільмів".

Головну роль зіграв поляк Яцек Понедзялек. Також у стрічці знялися українські актори Остап Вакулюк, Станіслав Колокольніков, Марія Рябошапка, Олександр Логінов, Остап і Дмитро Ступка.

Бюджет фільму становить 61 млн грн, з яких 16 млн грн - це підтримка Держкіно України. Виробництво тривало з серпня 2017-го до вересня 2018-го. Зйомки проходили у Польщі, Україні та Угорщині. Світова прем'єра відбулася у вересні 2018 року на Варшавському міжнародному кінофестивалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У прокат вийшов фільм про дівчину-кіборга

1980 року Кшиштоф Зануссі отримав Приз журі Каннського кінофестивалю за фільм "Константа", а 1984-го за картину "Рік спокійного сонця" режисера відзначили премією "Золотий лев" - найвищою нагородою Венеційського кінофестивалю.

На тему легенди про Фауста існує більш ніж 20 стрічок. Серед них є "Фауст" 1926 року німецького режисера Фрідріха Вільгельма Мурнау, "Краса диявола" 1950 року француза Рене Клера та "Фауст" 2011 року російського постановника Олександра Сокурова.

Зараз ви читаєте новину «У прокат виходить містична драма "Ефір" польського режисера Кшиштофа Зануссі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі