Ексклюзиви
понеділок, 01 листопада 2010 08:36

У новому романі Умберто Еко пише про зародження сучасного антисемітизму

У новому романі Умберто Еко пише про зародження сучасного антисемітизму

У Італії надійшов у продаж новий роман Умберто Еко "Празьке кладовище". Книга об'ємом 528 сторінок видана величезним для Італії тиражем в 200 тисяч екземплярів.

Головним героєм роману є капітан Сімоніні, авантюрист і шпигун. За словами видавців і самого Еко, в книзі ув'язуються між собою багато історичних подій, такі як справа Дрейфуса, Паризька комуна, Рісорджименто, війни, революції, змови, інтриги і замахи. Як підкреслює автор, всі герої "Празького кладовища" існували насправді, окрім головного героя, який є збірним образом. За словами Еко, він прагнув зробити капітана Сімоніні "найбільш відштовхуючим циніком світової літератури".

Однією з головних тем роману стало зародження сучасного антисемітизму, зокрема, виготовлення "Протоколів сіонських мудреців" - підробленої збірки текстів, за допомогою якої його творці (ймовірно, російський журналіст Матвій Головінський, котрий жив у Франції) розраховували "довести" існування всесвітньої жидомасонської змови. Кладовище, що фігурує в назві роману, - це Старе єврейське кладовище в центрі Праги, де похований, зокрема, Ієгуда Лев бен Бецалель, головний рабин Праги на рубежі XVI-XVII століть, творець легендарного Голема.

"Празьке кладовище" - шостий роман Умберто Еко. Він вийшов рівно через 30 років після його дебютного художнього твору - "Імені рози".

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У новому романі Умберто Еко пише про зародження сучасного антисемітизму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі