вівторок, 12 березня 2013 10:15

"У москвичів мало шансів побачити Ніну Ананіашвілі у себе. Приїхали дивитися її балет у Київ"
18

Фото: Фото: Ольга Каменєва

49-річна зірка грузинського балету Ніна Ананіашвілі приїхала в Київ танцювати "Баядерку". Балет відбудеться на сцені Київської опери у вівторок, 12 березня. Перед балетом Ніна провела кілька репетицій.

- Помираєш, але не зупиняйся! - кричить Ніна Ананіашвілі через велику репетиційну залу Київської опери високому русявому танцівнику, який репетирує партію золотого божка у "Баядерці". Молодий чоловік часто зупиняється віддихатися між високими стрибками. - А на виставі як? - продовжує Ніна. - Нізащо не можна робити репетицію маленькими ривками. Спочатку і до кінця тримайся. А потім - фіть! - і друге дихання відкривається.

Танцівник виконує під акомпанемент фортепіано свою партію цілком.

- От бачиш, як добре, - підбадьорює його Ніна. - Тепер можеш піти і смачно поїсти. Не треба бути напруженим протягом усього танцю. У танці є пози, на яких можна відпочити. От відпочинь на цьому ешапе, наприклад, - підстрибує і на хвилю завмирає, приземлившись, - так економ енергію.

Ніна у спортивних штанях, топі, гетрах і балетках стає біля станка, розігрівається, виконуючи стандартні балетні вправи на розтяжку. У залі прохолодно. На 20 хвилині репетиції стягує штані і залишається у чорних лосинах і прозорій короткій спідниці. Піднімає ногу у вертикальний шпагат на 180 градусів. Рухається так, наче її тіло гумове. Під час музичного тремоло, коли дрібно вібрує носком однієї ноги, торкаючись до литки другої, її ноги схожі на тендітні ніжки комахи.

- В її віці мені по сходах піднятися було важко, а вона таке виробляє. Техніка вражаюча - нога-голова-рука - зараз ніхто так не робить, - коментує огрядна жінка років 60-ти, яка стежить за репетицією. Називається Етері, прізвища казати не хоче. Каже, що працює менеджером у Большому театрі і займається організацією концертів. З Ніною Ананіашвілі приїхала до Києва, щоб висвітлювати її "Баядерку".

- Ох і наїде сюди москвичів! - хитає головою Етері. - Її фани з Москви спеціально їдуть у Київ, щоб подивитися на танець Ніни. Через політичні обставини - напружені стосунки Росії і Грузії - у москвичів майже немає шансів побачити Ніну у себе. Плісецька танцювала до 55, але лише ті балети, які ставили під неї, а ця танцює всю класичну програму. Не може піти зі сцени. Тому що на ній уся грузинська група тримається. Вона зірка зі світовим іменем. Молоді балерини в Грузії хоч і сильні, але на світову сцену їм важко пробитися, бо туди грузинам зазвичай лежить шлях через російську сцену. Але в Большой їх не пустять танцювати - все через ту ж політику. Росія не хоче розкручувати грузинських танцівників.

Зараз ви читаєте новину «"У москвичів мало шансів побачити Ніну Ананіашвілі у себе. Приїхали дивитися її балет у Київ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі