Ексклюзиви
понеділок, 06 вересня 2010 13:39

У Львові готують книжковий "прорив"

У Львові готують книжковий "прорив"

У Києві представили основну програму 17-того Міжнародного Форуму Видавців у Львові. Він відбудеться 17-19 вересня у Львівському Палаці Мистецтв. В його рамках пройдуть Літературний фестиваль, Бізнес-форум, Західноукраїнський Бібліотечний форум, конкурс на найкращу книгу.

Форум відвідають польські письменники Януш Леон Вишневський, Марек Краєвський, Кшиштоф Варга.

Спеціально до Форуму видали дві книжки Вишневського - "С@мотність у мережі" і "Аритмія почуттів".

Зустрічі з читачами проведуть Юрій Андрухович і Оксана Забужко. Гостей форуму розважатимуть Тарас Чубай, "Даха-Браха", гурти "Плач Єремії", "Перкалаба", російська група "АукцЫон". 15-19 вересня пройде 5 міжнародний літературний фестиваль. 291 автор з 24 країн світу візьмуть участь у літературних читаннях і презентаціях.

"За 17 років змінилося все, — каже президент Форуму видавців Олександра Коваль. - У тих, хто познайомився на нашому першому форумі, діти вже школу закінчили. На першому форумі було 47 учасників, зараз 790".

Вони представлять 252 книжкові стенди, також візьмуть участь 70 бібліотек і 30 книгарень. Традиційний книжковий ярмарок відбудеться 16-19 вересня у Палаці Мистецтв. Його учасники – понад 600 українських та іноземних видавництв. На конкурс "Найкраща книга Форуму 2010" вже подали заявки 298 книг від 65 видавництв. Призовий фонд конкурсу становить 50 тис. грн.

Приїде і прочитає лекцію Міхаїл Фрідман — власник російського "Альфа-банку". Він започаткував солідну премію "Большая книга" із призовим фондом 3 млн рублів.

"Хотілося б, щоб і наші олігархи послідували його прикладу", - каже Олександра Коваль.

Головною темою бізнес-форуму стане "Українське книговидавництво в умовах кризи". Поговорять про соціологію книговидання, адже, за словами Олександри Коваль, в Україні вже 20 років відсутня статистика книжкових тиражів і обсягу реалізації. Провідний американський бізнес-консультант Адріан Сливоцький проведе дискусію про бізнес-літературу і майстер-клас "Прорив" - як використовувати кризу для зростання ефективності бізнесу.

"Поряд із 2008 у кількості виданих назв книжок очікується падіння наполовину", - каже Олександр Афонін, президент Української асоціації книговидавців та книгорозповсюжувачів. - Держава чомусь не вважає, що книга має увійти у сферу її опіки і стати стратегічним продуктом. Зараз говорять про електронні книги. Наші діти матимуть дорогі електронні рідери, але головне — їх контент!"

"У Росії електронний комплект підручників у 3-5 разів дешевший за книжковий аналог. Але те, що книгу читатимуть з електронного носія не означає, що автор і видавець не повинні отримувати прибутку", - каже Анатолій Мураховський, заступник Голови Держкомтелерадіо.

"Вчора подивилася зворушливий телесюжет про електронні підручники, - каже Олександра Коваль. - Ви бачили цей жах? Там помилок більше ніж букв! Без видавця електронна книга не можлива. Книгу мало розмістити в інтернеті, її до читача потрібно донести".

Офіційне відкриття 17 Форуму видавців у Львові і 5 Міжнародного літературного фестивалю відбудеться 15 вересня у Львівській обласній філармонії.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Львові готують книжковий "прорив"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі