вівторок, 10 травня 2022 17:11

У Києві відкривається виставка світлин, присвячених українській боротьбі
13

Роботу "Повітряна тривога" Валерій Лещинський створив у Львові
Фото: Валерій Лещинський
Фотохудожник створив у Львові роботу "Прощання з сином"
Робота "Україна в вогні" була створена ще до війни
Світлана Задоровська зняла графіті у Львові
Фотохудожник зі Львова Степан Кучерявий створив символічну роботу

12 травня в Артпросторі Київської бібліотеки імені Миколи Гоголя відкриють виставку-фотосалон "Ой, у лузі червона калина". Присвячена боротьбі українців проти країни-окупанта Росії. Участь беруть українські й закордоні фотографи. В експозиції - художня та документальна фотографія довоєнного періоду та світлини, зроблені після 24 лютого 2022 року. Організовує захід артоб'єднання Kyivphotos-Hall 2012 за підтримки Національної спілки фотохудожників України.

"Фотомистецький проєкт присвячений українським захисникам і захисницям, територіальній обороні, волонтерам, лікарям і кожному, хто сьогодні бореться за нашу державу проти російських загарбників, внутрішній і зовнішній красі українців, їхній незламній волі до свободи!", - інформують організатори.

Gazeta.ua поговорила з куратором виставки та автором частини робіт - фотохудожником Валерієм Лещинським.

Ця виставка - продовження проєкту фотохудожників "Жінка назавжди", але у зв'язку з війною змінили концепцію.

"З 1 січня як куратор і організатор я збирав жіночі портрети для традиційного фотосалону. Мали проводити його в березні, але почалася війна. Тож виставку трансформували. В експозиції будуть позитивні довоєнні світлини - портрети, фото міст, пейзажі. Поряд покажемо вже портрети, пейзажі під час драматичних подій, які розпочалися 24 лютого. Буде видно контраст - як змінилися міста й люди під час війни, у нашій боротьбі. Не хочу показувати тільки чорне або тільки світле, бо життя не чорне й біле - є цілих 256 відтінків сірого. Хочемо, щоб глядач побачив відтінки того, що зараз відбувається. Як зараз ми боремося - є багато трагічного, але є і позитив. Щоби глядач упевнився, що перемога буде нашою.

Хоча назву "Жінка назавжди" змінили, але вона досі символічна. Ми всі - чоловіки, жінки - всі українці повинні в собі мати стержень, щоб назавжди бути. Не можемо йти в це рашистське середовище. Там пропадемо - не буде України. Основний меседж нашої виставки - іншого шляху немає, лише до перемоги", - розповів Валерій Лещинський.

Автор: Катерина Гринько
  Роботу Катерини Гринько "Лісова Пісня" покажуть на контрасті з драматичними світлинами сьогодення
Роботу Катерини Гринько "Лісова Пісня" покажуть на контрасті з драматичними світлинами сьогодення

В експозиції будуть артфото й документальні світлини. У пресрелізі фотосалону вказано фактичне місце перебування авторів, а це майже вся Європа.

"Виставка здебільшого - це емоції фотохудожників. Але будуть і документальні кадри. Представлені роботи директора київської школи фотографії Костянтина Сови. 15 років тому він організував першу фотографічну школу в Києві. Зараз - у київській теробороні, його взяли як фотожурналіста. Він знімав у Києві на блокпостах, у Бучі, Ірпені, Гостомелі. На одній із його світлин - молода жінка на подвір'ї, де вона жила. Будинок росіяни зруйнували вщент. Найбільше вражають на фото очі", - розповів Валерій Лещинський.

Автор: Костянтин Сова
  Костянтин Сова знімає звільнені території Київщини
Костянтин Сова знімає звільнені території Київщини

Серед документальних світлин буде робота відомого українського фотожурналіста Миколи Тимченка. На світлині - майстриня спорту з баскетболу й бодибілдингу, чемпіонка України 23-річна Катерина. 13 березня 2022-го вона склала присягу, служить у 112-й окремій бригаді територіальної оборони міста Києва.

Автор: Микола Тимченко
  Фотожурналіст Микола Тимченко дав на виставку фото дівчини з тероборони
Фотожурналіст Микола Тимченко дав на виставку фото дівчини з тероборони

Однією з найемоційніших є робота львівського фотографа Олега Огородника "Прощання з побратимом".

Автор: Олег Огородник
  Львівський фотограф Олег Огородник зняв фото "Прощання з побратимом"
Львівський фотограф Олег Огородник зняв фото "Прощання з побратимом"
Автор: Валерій Лещинський
  Роботу "Повітряна тривога" Валерій Лещинський створив у Львові
Роботу "Повітряна тривога" Валерій Лещинський створив у Львові

Валерій Лещинський представив три свої роботи. Одна з них - "Україна у вогні".

"Знято до війни, в передчутті, бо художники мають таку здібність", - розповів фотохудожник.

Автор: Юлія Капустинська
  Афіша виставки - робота Юлії Капустинської
Афіша виставки - робота Юлії Капустинської

Для афіші взяли світлину фотомисткині Юлії Капустинської.

"Зараз у мистецтві фотографії тенденція ренесансу попарту - переважають яскраві кольори, композиції, подібні до коміксів. Кожен по-своєму осмислює драматичні події. Фотографія Юлії Капустинської, яку взяли на афішу, своєю візуальною мовою доволі сучасна. Там складний оптимізм - синьо-жовті кришечки від "пепсі", які тримає хлопчик. Він оптимістично дає нам сигнал, що бачить українські символи скрізь. Пепсі-кола це західна компанія. Тож посил в точку: Захід нам допомагає - через це ми дивимось оптимістично. Червоний колір натякає на назву виставки й на колір крові, на колір боротьби. Ми зараз через все це проходимо, а хлопчик дивиться далі - що буде перемога, буде позитивний процес", - розповів Валерій Лещинський.

Фотосалон відбудеться за адресою: Київ, вул. Велика Васильківська, 136.

Відкриття і tv-презентація - 12 травня о 16:00.

Спеціальні гості на відкритті - київський гурт "ТамДеМи" з програмою "Зміни Цей Світ".

Фотовиставка експонуватиметься до 1 липня 2022 року.

Вхід вільний.

У львівській кав'ярні-музеї кіно-фототехніки "Фіксаж" відкрили виставку артсвітлин "Любов VS війна". Містить фотографії, зроблені у Львові на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Проєкт зреалізували два фотохудожники - киянин Валерій Лещинський та Олександр Звір зі Львова. Всі світлини чорно-білі. Показують емоції людей, які стикнулись із повномасштабною війною.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкривається виставка світлин, присвячених українській боротьбі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі