пʼятниця, 15 квітня 2022 15:26

Спецтема: Війна Росії проти України

У Києві створили захисну споруду навколо Памʼятника засновникам міста
4

Пам'ятник засновникам Києва захистили
Фото: Фото надане організаторами
Пам'ятник засновникам Києва захистили
Пам'ятник засновникам Києва захистили
Пам'ятник засновникам Києва захистили

Благодійники в Києві створили захисну споруду, яка має допомогти врятувати від руйнувань Пам'ятник засновникам столиці.

Це зробили за допомоги архітекторів і бізнесменів за підтримки департаменту охорони культурної спадщини КМДА, передає Gazeta.ua.

Навколо культурної споруди збудували конструкцію завбільшки 6 м із металевих будівельних лісів і дерев'яного брусу. Ззовні його укріпили спеціальними плитами, а внизу уклали мішки з піском.

Автором архітектурного проєкту захисного саркофага є Микола Віхарєв - відомий український архітектор. Він під час війни розробляє конструктивні рішення із захисту памʼятників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місцева влада може демонтувати пам'ятники російським діячам: у Тернополі знесли Пушкіна

"Захист пам'ятника Кию, Щеку, Хориву та їхній сестрі Либеді є важливим не лише тому, що це пам'ять про історію заснування міста. Це візитівка Києва. Тому ми відгукнулися на ініціативу Олександра Никоряка та об'єднали в рамках нашого Благодійного Фонду "Можемо Разом" однодумців і партнерів задля розв'язання проблеми", - розповів народний депутат Олесь Довгий, який є одним з ініціаторів проєкту.

Крім захисної функції споруда може бути культурно цінною. Директорка Фонду "Можемо разом" Оксана Гуляєва вважає, що мистецтво та культура мають жити й під час війни. Тому вона планує створити з тимчасової споруди артоб'єкт. На його стінах з'явиться новий мурал з патріотичним сюжетом від українського художника Валерія Колора.

Міністерство культури та інформаційної політики задокументувало вже 166 зруйнованих або пошкоджених пам'яток культури. Це сталося внаслідок атак російських терористів.

Зараз ви читаєте новину «У Києві створили захисну споруду навколо Памʼятника засновникам міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі