понеділок, 20 травня 2013 14:31

У Києві показують фотовиставку буття у європейському просторі
11

Фото: Фото: Катерина Гончарова

До 27 травня у столичному музеї мистецтв Богдана і Варвари Ханенків можна подивитися фотовиставку французького фотохудожника Жана-Марка Карассі.

Фотопроект "Homo Urbanus Europeanus" присвячено людині у просторі європейського міста. Він став результатом трирічних мандрів майстра Європою. За словами організаторів, цей проект - ключ до об'єднання європейських країн, незалежно від того, долучились вони до ЄС, чи ще перебувають на шляху до нього.

Виставка складається із 31 фото-серії, які представляють 31 європейську столицю. Ці міста фотограф відвідав у 2007-2010 роках. Усі фото зроблені в одному стилі: без будь-яких культурних або соціальних акцентів. Натомість в усіх проглядається подібність та "європейськість" міст.

"Зображення індивіда в місті - це, як на мене, найкращий спосіб показати людину в своєму міському всесвіті, - розповідає фотограф. На виставці представлені урбаністичні пейзажі Лондона, Дубліну, Парижа, Рима, Варшави, Загреба та інших міст. У фотопроекті є також і політичний підтекст. За словами фотографа, зображення людей у різних столицях Європи, незалежно від приналежності до ЄС - спосіб об'єднати держави через мистецтво фотографії.

"Звичайно, усі ми різні - соціально, культурно, історично. Але якщо ми залишимо осторонь туристичні маршрути і традиційні ресторани, то не відчуватимемо себе більше у Франції, Ірландії чи в Греції. Ми перебуваємо просто у Європі", - додає митець.

Протягом останніх 5 років проект виставляли у багатьох галереях у Франції, Південній Кореї, Естонії і Китаї. Також - у Великій Британії і в Австралії. Жан-Марк Карассі - французький фотограф сицилійського походження. Народився в Тунісі, а виріс у містечку Монпельє на півдні Франції. Почав фотографувати у 15 років. А у 20 після служби в армії його призначили офіційним фотографом полку. У цей період Жан-Марк вдосконалив свої навички і здобув досвіду у фотографуванні людей.

Роблячи фото, Жан-Марк бачить себе у ролі приватного детектива, який вивчає людство на рівні індивідів, подібно біолога, що спостерігає рух всередині клітин. Людське буття в міському просторі завжди було центральною темою творчих пошуків фотографа.

Зараз ви читаєте новину «У Києві показують фотовиставку буття у європейському просторі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі