понеділок, 14 листопада 2016 09:30

У фільмі-відкритті "Нового британського кіно" столяр бореться з бюрократією
7

10 листопада в кінотеатрі "Київ" пройшло відкриття 16-го фестивалю "Нове британське кіно – 2016". Цього року захід відбудеться у Києві, Дніпрі, Львові, Маріуполі, Одесі та Харкові. До цьогорічної програми потрапили 7 різних за жанром фільмів. Усі покази йдуть мовою оригіналу із субтитрами.

 

Фестиваль відкрився фільмом "Я, Деніел Блейк" від 80-річного режисера Кена Лоуча, який отримав "Золоту пальмову гілку" на Каннському кінофестивалі цього року. За жанром – це соціальна драма, де колишній столяр вимушений боротися з жахливою бюрократією у сфері соціального забезпечення. Це дуже нетривіальний погляд на життя сучасної Великоъ Британії.

Стрічка дуже вміло показує життя людей, вимушених стати частиною системи. Головний герой має по кілька годин чекати відповіді на телефонний дзвінок, стояти в чергах, проходити консультації, які направляють його на інші консультації, та йти на майстер-клас зі складання резюме, хоча лікар заборонив йому працювати. Головною проблемою для чоловіка стає те, що більшість роботи, яку вимагають від нього служби, він має виконувати в інтернеті. А в нього немає жодного досвіду у сфері сучасних технологій. Тому на заповнення документа йде в героя два дні.

Фільм іронізує над порожністю та недолугістю системи соціального забезпечення. Вона мала б допомагати людям, натомість – водить їх замкненими колами. Це фільм про те, як система ламає долю багатьох людей, які згодом вимушені опинитись на вулиці. Але Деніел Блейк – не такий. Він йде до кінця.

Це дуже хороша драма. У ній немає зайвого трагізму, образи добре змальовані, а все, що відбувається в кадрі, подаєтся з долею іронії над тим суспісльтвом, в якому опиняються герої. Кен Лоуч зняв кіно, де від сміху до сліз лише крок.

 

Ще однією стрічкою у програмі фестивалю стала "Людина, яка впала на Землю". Це відреставрована копія 1976-го. У фільмі головну роль зіграв відомий музикант Девід Боуї, який помер 10 січня 2016 року.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: З'явився посмертний кліп Девіда Бові

 

Комедійний жанр представляє фільм Джона Майкла МакДона "Війна проти всіх". Це чорна комедія про двох корумпованих поліцейських з Нью-Мексико.

 

На глядача також чекає романтична мелодрама "Чарівні чудові". За словами директора Британської ради в Україні Саймона Вільямса, це британський варіант відомої французької стрічки "Амелі".

 

Історію дівчини на ім'я Стар можна побачити у фільмі "Американська крихітка". Це британська інтерпретація про пригоди в Америці. Фільм здобув приз журі на Каннському кінофестивалі цього року.

 

Британська Рада в Україні та Британська академія кіно і телебачення (BAFTA) представили свій проект на фестивалі британського кіно – 7 короткометражних фільмів під назвою "BAFTA: Британія. Коротко".

 

Документальне кіно представлене стрічкою Луїзи Осмонд "Versus: життя та фільми Кена Лоуча". Це провокаційний погляд на життя та роботу відомого британського кінематографіста Кена Лоуча.

Зараз ви читаєте новину «У фільмі-відкритті "Нового британського кіно" столяр бореться з бюрократією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі