вівторок, 29 жовтня 2013 20:26

"У Європі не хочуть читати ні про героя, ні про злочинця Бандеру. Розкажіть, яким він був насправді"
5

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Австрійська журналістка і письменниця Сюзанна Шоль, 64 роки, модерувала дискусію з українськими письменниками "Ще не вмерла Україна" під час Фестивалю української літератури в Іннсбруку, який пройшов з 17 до 19 жовтня.

- Яких українських авторів ви читали?

- Маю зізнатися, що я читала тільки Андрія Куркова. Українську літературу в Австрії взагалі не знають, або знають дуже мало.

- Чим зацікавив Курков?

- Він пише з гумором. Це дуже важливо. Його читати легко, тому що забавно, тому що можна сміятися. Це допомагає розуміти ситуацію, вникати в українські реалії розважаючись. Для нас це несподівано, тому що ми звикли, що пострадянський простір постачає тільки похмурі книжки.

- Що може зруйнувати стереотип про Україну як про пострадянський простір?

- Думаю, що українцям варто спочатку позбутися власних стереотипів про себе. Оце їхнє постійне: "ми вільний народ, ми не росіяни" - нам нецікаве. З одного боку, ви праві, з іншого, нам здається, що ви надто позиціонуєте себе жертвами і намагаєтеся подати свою історію однобоко, тільки уже з протилежним перегибом. От опишіть нам свою історію об'єктивно - з усіма випадками колабораціонізму, з огріхами і помилками Бандери - і ми захочемо це прочитати. Поки цього не роблять, наші стереотипи про Україну залишаються незмінними. Зараз стандартне візуальне уявлення про Україну: дівчата в національних костюмах, хліб-сіль, танці, все. Ще сільське господарство і Чорнобиль. Це спадок від Союзу. А нової цікавої історії ви ще не написали. Зараз для західного читача Україна - екзотика. Але в смислі - що це щось далеке, і ніхто толком не уявляє, на що схоже. Хоч насправді географічно - дуже близьке.

Зараз ви читаєте новину «"У Європі не хочуть читати ні про героя, ні про злочинця Бандеру. Розкажіть, яким він був насправді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

110

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі