пʼятниця, 25 листопада 2011 18:02

У Дніпропетровську вистава про Голодомор третя за популярністю

У Дніпропетровську вистава про Голодомор третя за популярністю

Кореспонденти журналу "Країна" дослідили як тему голодної смерті показують у театрі. Про виставу "Голодна кров" у Дніпропетровському молодіжному театрі "Віримо!" розказав режисер Володимир Петренко.

"Оголосили конкурс на п'єсу про Голодомор. Переміг твір двох школярок-випускниць і їхньої вчительки з Павлограда. Зібрали багато матеріалу по селах Павлоградського району. Пропустили через себе, знаходили ще живих бабусь і дідусів. Сюжетний хід – двоє кіношників з Москви приїжджають в Україну 1933-го знімати фільм про розквіт соціалістичного села. Документальні зйомки проілюстрували свідоцтвами реальних людей. Один персонаж пережив Голодомор, наче бачив все збоку. Його батько привіз із заробітків теличку, яку тримали в хаті. Так і вижили, хоча односельці рубали стіни сокирами. Хтось вижив, тому що мав бричку й вивозив трупи, був при посаді. Є лікар, який хоче втекти, але не має паспорта. Хлопці-документалісти – вигадка, а все, що вони бачать – реальні документи", - розказав режисер.

Вистава є третьою за популярністю серед глядачів.

"Якщо історія не прожита через мистецтво, вона не опускається в підсвідомість народу. Доки ми знаємо Голодомор на рівні підручників, він не стає нашою особистою пам'яттю. Цією виставою хотів створити такий міф для підсвідомості. Поетичну історію про парадокс: найбагатша земля, найпрацьовитіші люди, і тут – голод. Знайшли багато виразних метафор. На початку створюємо картину щасливого народу. Чоловіки в полі вмиваються, жінки з глечиків ллють їм на руки зерно. Є ще бричка, на якій возять трупи, і потім вона стає обіднім столом. Дуже фізіологічною зробили сцену, коли скидають трупи на купу. Її супроводжує реальний монолог дівчини, яку вивезли майже непритомну з небіжчиками, аби "другий раз не їхати". "Голодна кров" – третій за популярністю із 14 наших спектаклів. У фіналі в колисках опускається хліб, і ми його роздаємо глядачам. Це своєрідний момент причастя", - зазначив Петренко.

Прочитати про цю виставу, а також спектаклі "Голодний гріх" і "Зерносховище" можна у журналі "Країна" № 45 (98) за 25 листопада 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «У Дніпропетровську вистава про Голодомор третя за популярністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі