середа, 02 листопада 2011 11:49

У чеському фільмі "Бандерівці" бійці УПА стали злочинцями

1 листопада у Львівській обласній бібліотеці, що на проспекті Шевченка,13 о 15:00 відбулась презентація фільму "Бандерівці".

Організувало презентацію Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Фільм зняв чеський режисер Алеш Коудела. Мовою оригіналу фільм вийшов у кінці весни. Україномовна версія з'явилась кілька днів тому.

- Цей проект – це бажання показати й самим побачити інший погляд на УПА, - сказав один з організаторів дійства Олег Яськів. – Тема ОУН-УПА дуже заідеалізована, в тому числі з нашого боку. Тому потрібно знати, що про нас думають люди в Європі.

На презентації були присутні Юрій Шухевич, консул Чеської Республіки Давід Павліта, заступник голови Львівської облради Петро Колодій та багато істориків.

Фільм зображав боротьбу УПА на території України, пояснював чому українці радо зустрічали німців. Автор назвав армію УПА найдисциплінованішою армією. За крадіжку чи невиконання наказу вояка могли стратити. На 200 бандерівців радянська влада відсилала по 30 000 червоноармійців. Проте, коли мова дійшла до переходу бандерівцями через територію Чехословаччини бандерівців почали висвітлювати уже як злодіїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові пройшла прем"єра фільму "Бандерівці"

Після фільму почалось обговорення. Кожен бажаючий мав змогу сказати своє слово. Коли учасники зустрічі почали пояснювати, що фільм - далекий від реальності та є пропагандистським матеріалом, який дискредитує УПА, зустріч завершили.

- У фільмі жінка розповідає про те, як бачила, ніби бандерівці зарубали сокирами цілу родину, - розповів Олександр Василюк, 57 років, історик. – Та насправді вона просто не знала, хто це зробив. Було 1856 спецгруп НКВД, які переодягались у форму УПА і творили безчинства. Цьому доказом є історичні документи. Чех же не відрізняє українську мову від російської.

"Давай рубай" на двох мовах звучить однаково. Тому такі фільми треба добре аналізувати, бо вони можуть завести на хибні думки.

- Вони, може, й справді хотіли зняти хороший фільм, але не до кінця розібралися в історії. І зараз цей фільм схожий на стрічку, зняту людиною з прокомуністичною свідомістю, яка не змогла побачити усю правду й зобразила вигадку пропагандистської машини СРСР, - розказував чоловік у сірому костюмі юнакові. – Але це вже перший крок.

Зараз ви читаєте новину «У чеському фільмі "Бандерівці" бійці УПА стали злочинцями ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі