четвер, 26 травня 2022 18:55

Спецтема: Війна Росії проти України

У Боярці колишній постамент Леніна перетворили на незвичайний артоб'єкт
5

У місті Боярка на Київщині з'явилися яскраві стінописи, що стосуються мемів, створених за час повномасштабного вторгнення країни-агресорки Росії в Україну. Один із них присвячений слову-паролю проти ворога. Яскравим артоб'єктом став колишній постамент Леніна на Вокзальній площі. Його оформили в синьо-жовтих кольорах, а кожен бік куба розмалювали в різній стилістиці.

Gazeta.ua розповість про вуличні малюнки, якими прикрасили Боярку з лютого 2022 року.

У Боярці під Києвом малюють Архангела Михаїла на колишньому постаменті Леніна
Фото: Gazeta.ua
У Боярці колишній постамент Леніна замалювали патріотичним контентом
У Боярці колишній постамент Леніна замалювали патріотичним контентом
У Боярці колишній постамент Леніна замалювали патріотичним контентом
У Боярці колишній постамент Леніна і стіну біля залізничної станції замалювали патріотичним контентом

Поблизу залізничної станції "Боярка", де стоїть пам'ятник паротягу з вузькоколійки, з'явився стрітарт із мемним словом-тестом на українство - паляниця.

Неподалік від станції на артоб'єкт перетворили постамент, на якому колись стояв Ленін. Кожна грань куба тепер має свою емоційність і призначення. Серед зображень: подяка воїнам, вірш Ліни Костенко, одна з граней вказує шлях російським загарбникам - буквально за "русским кораблем". На кожній частині є напис, що підводить до привітання, яке стало популярним завдяки зверненням Голови Миколаївської ОДА Віталія Кіма: "Доброго вечора, ми з України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про художників, співачку і водія трактора: у Довженко-Центрі покажуть фільми війни

На фронтальній частині постаменту створюють графіті із зображенням архангела Михаїла. Поки що намалювали лише обрис, німб і підпис.

Враховуючи нещодавнє обурення Ради церков через київський мурал "Свята Джавеліна", Gazeta.ua поцікавилася в боярського священника настоятеля храму "Неопалимої купини" ПЦУ Максима Кравчука - чи доречно використовувати зображення архистратига у стрітарті.

Священник пояснив - зображення Михаїла планували створити на площі давно, адже її збиралися перейменувати на Свято-Михайлівську, на честь святого захисника Боярки. Тож графіті загалом вписується в концепцію.

"Архангел Михаїл - то давня історія. У місті давно збирали підписи, щоби перейменувати Вокзальну площу на Свято-Михайлівська, присвятити покровителю міста. Тому Михаїл там - є прив'язка до покровителя Боярки. Суть у тому, що текстовий рядок нівелює послання до святості. Тоді вульгаризуємо святого Михаїла. Так само як Богородиця, яка стріляє з Джавеліна. Розуміємо, що вона не стріляла б - у неї інше завдання (зауваження стосується заяви Ради церков через новий мурал "Свята Джавеліна" у Києві. - Gazeta.ua). Невідомо, як художник завершить цей образ - розуміємо, що це має бути ангел. Але, можливо, теж автор домалює йому щось, що не властиве святому", - пояснив священник.

Однак боярський священник зауважив, що вважає недоречним використання образу святого саме в такій композиції, оскільки текстовий ряд, на його погляд, не відповідає зображенню.

"Я б сказав. що для всього своє місце. Якщо хочемо використовувати літургійні образи - а ікона це ж літургійна річ - то вона має нести сакральний зміст. Якщо надаємо цьому зображенню невластивого значення - то де ця межа, чи це не блюзнірство? Чи є резон зображувати? Розумію, що людина хоче показати благородні речі. Але коли ікона й матюки зображені на одному тлі - тоді постає питання, чи доречна ікона. Це не в плані моралізаторства - навіть матюки доречні, коли люди знімають психологічне навантаження. Але ікона й матюки поряд - все ж таки не узгоджуються", - зауважив священник.

Рада церков звернулася до міської влади Києва з заявою, щодо шанобливого ставлення до почуттів віруючих. Предметом звернення став мурал у Солом'янському районі. На стіні багатоповерхівки - зображення Богородиці, яка тримає в руках переносний протитанковий ракетний комплекс FGM-148 Javelin. Авторами зображення є творча група Kailas-V - Сергій Якименко, Яна Волк, Роман Портола та Андрій Пальваль. Митці зауважили, що претензії Ради церков, на їхній погляд, безпідставні й недоречні.

Зараз ви читаєте новину «У Боярці колишній постамент Леніна перетворили на незвичайний артоб'єкт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі