неділя, 23 серпня 2020 00:45

Тюремний щоденник та оповідання Сенцова видадуть двотомником

Автор: starylev.com.ua
  "Видавництво Старого Лева" випустить комплект із двох книжок Олега Сенцова - тюремного щоденника і збірки оповідань
"Видавництво Старого Лева" випустить комплект із двох книжок Олега Сенцова - тюремного щоденника і збірки оповідань

Двотомник письменника і режисера Олега Сенцова вийде друком у вересні у львівському "Видавництві Старого Лева". До видання увійде тюремний щоденник "Хроніка одного голодування" та збірка малої прози "4 з половиною кроки". Написані під час ув'язнення в російській колонії.

Перший том "Хроніка одного голодування" - це тюремний щоденник, який Сенцов почав вести у травні 2018 року, на третій день після того, як оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити українських політв'язнів. Протягом 145-ти днів фіксував свої будні в російській в'язниці, спостереження і думки.

У другому томі, який отримав назву "4 з половиною кроки", міститься збірка малої прози, написана в російській тюрмі. Це оповідання про життя в'язнів та про обставини, що привели їх у неволю.

Зошити із записами щоденника та оповіданнями Сенцову вдалося вивезти із Росії під час звільнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен автор пише про себе - Сенцов

"Голодування відбувається в ізоляції, тому там достатньо часу, і від цього з'являлося багато думок, котрі хотілось записати, - каже автор. - А потім це перетворилось у певну щоденну процедуру – писати хоча б трохи, лише б відволіктися від ситуації. З'явився якийсь сенс у кожному з цих безкінечних, монотонних і однакових днів голодування.

Головною проблемою ведення щоденника був ризик, що його заберуть, оскільки писати у в'язниці про в'язницю не можна. А тут є багато неприємних для адміністрації описів, які вони бажали б не розголошувати. Тому я ризикував, що заберуть не лише щоденник, але і решту моїх рукописів. Але оскільки ставки були занадто високими, я продовжував писати, тому що це допомагало мені триматися. Обшуки проходили щодня, і ці зошити часто намагались читати працівники в'язниці. Щоразу це був дуже напружений момент – зрозуміють, про що йдеться, чи ні. Рятував мій нерозбірливий та дрібний почерк. Те, що записи робив без абзаців чи виділень – суцільний дрімучий текст. А також розгорнута мною операція по прикриттю, яка ґрунтувалася на байках, які я створював для тюремників: про написання нової книги не про в'язницю, а просто щоб розвіятись.

Цей щоденник я вів передусім для себе. Звичайно, було бажання, щоб хтось колись його прочитав, але шанси на це були невеликими. Я не знав, чи виживу, чи зможу вивезти ці записи на волю і чи не конфіскують їх десь дорогою".

Двотомник з'явиться на полицях книжкових магазинів до першої річниці звільнення українських політв'язнів Кремля – 7 вересня.

У травні у "Видавництві Старого Лева" вийшов фантастичний роман Олега Сенцова "Другу також варто придбати", написаний в російській колонії. Дія твору відбувається у США. Головний герой Джим Гаррісон сидить удома у вбиральні й гортає науково-популярні журнали. Його дружина готує сніданок. Місто захоплюють космічні прибульці. Позаземні ящірки хочуть врятувати людей від них самих. Беруть під контроль і нав'язують свої правила, за сюжетом.

Зараз ви читаєте новину «Тюремний щоденник та оповідання Сенцова видадуть двотомником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі