середа, 23 січня 2013 17:44

"Трохи безглузда ситуація - гастролі на батьківщині" - театр "Дах" покаже нову виставу у Києві
6

Фото: Фото: Андрій Шматов

Завтра відбудеться прем'єра вистави "Вій" (за мотивами однойменної повісті Миколи Гоголя) - спільного проекту театру "Дах" (Україна) та театру Віді-Лозанна (Швейцарія). Покажуть виставу в Національному академічному драматичному театрі ім. І. Франка у Києві.

"Цей проект вперше поставлено в Лозанні в 2012-му році, потім спектакль поїхав у Париж. Наскільки мені відомо, мав надзвичайний успіх... Так як спектакль настільки успішний, ми вирішили, що Україна повинна його побачити", - розповів посол Швейцарії в Україні Крістіан Шененбергер на прес-конференції в Києві. За його словами, на сьогоднішній день це найбільший українсько-швейцарський культурний проект.

У свою чергу, художній керівник Центру сучасного мистецтва "Дах", режисер-постановник вистави "Вій" Влад Троїцький розповів про сюжетну складову вистави: "Ідея спектаклю - переміщення сюжету "Вія" Миколи Гоголя в сучасність: два швейцарських студента (один з них - українського походження) вирішили поїхати в Україну. Місце дії - Карпати". Він пояснив, що Карпати обрані невипадково - як край, наділений особливою містикою.

"Зустріч з іншим світом, конфлікт цивілізацій, можливість зрозуміти один одного, неможливість зрозуміти один одного - про це спектакль", - сказав режисер. За його словами, постановка "Вія" спрямована на те, щоб "іноземні глядачі побачили ту Україну, про яку вони навіть не підозрюють".

Троїцький повідомив, що спектакль присвячений "великій людині - Рене Гонзалесу" (директор театру "Віді-Лозанна" (Thеаtre Vidy-Lausanne), помер навесні 2012 року - ред.). "Ця вистава стала результатом нашої дружби", - розповів режисер. Він з гордістю відзначив, що 16 акторів з України приїхали на постановку вистави в Швейцарію, що є "ознакою величезної довіри".

Щодо фінансового питання Троїцький підтвердив, що "це абсолютно швейцарський проект, українська сторона в ньому участь не брала".

"Така трохи безглузда ситуація - гастролі на батьківщині, трохи сумно...", - нарікає Троїцький. Він також роз'яснив ситуацію з вибором театру для вистави в Україні. За словами режисера, спочатку планувалося, що "Вій" покажуть в Національній опері ім. Т.Шевченка, так як сцена оперного театру за технічними параметрами більше, ніж у театрі ім. І.Франка.

Посольство звернулося до керівництва Національної опери з проханням дозволити показ п'єси, але була відмова з мотивацією, що "це не їхній формат". Тому вибір ліг на драмтеатр ім. І.Франка. У свою чергу генеральний директор Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка Михайло Захаревич висловив задоволення, що його театр приймає спектакль "Вій". "Нам дуже цікавий цей спектакль, тому що він інший, він трошки не схожий на наші спектаклі", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «"Трохи безглузда ситуація - гастролі на батьківщині" - театр "Дах" покаже нову виставу у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі