вівторок, 01 листопада 2011 12:17

Тігіпко привів дружину послухати джаз
12

Польське тріо Марціна Василевського
Фото: Фото: Світлана Цибульська
Саксофоніст Дейвід Бінні з квартету Антоніо Санчеса 'Migration'
Олексій Коган, ведучий і арт директор фестивалю 'Jazz in Kiev'
Бразилійська співачка Таня Марія
Перкусіоніст Едмундо Карнейро з Viva Brazil Quartet

28-30 жовтня у столиці відбувся четвертий Міжнародний фестиваль "Jazz in Kiev". Протягом трьох днів виступило шість закордонних колективів.

На сходах до Жовтневого палацу пропонують квитки: "Билетики не нужны? Дешевле, чем в кассе". У касі квитки коштували від 120 грн, з рук можна було придбати за 100 грн.

О 19:15 на сцену виходить Олексій Коган, незмінний ведучий і арт-директор фестивалю.

"Ми нікого не намагаємося розважати, а прагнемо показати, якою різною може бути музика", - каже він

Далі оголошує перших виконавців: "Знамениті польські музиканти, артисти лейбла ECM. Один з небагатьох колективів, відомих в США - тріо Марціна Василевського".

Піаніст і композитор Марцін Василевський, контрабасист Славомір Куркевич і барабанщик Міхал Міськевич грають разом вже майже 20 років. Музиканти виконали твори із нового альбому, випущеного в цьому році – "Faithful".

Після 30-хвилинної перерви на сцену вийшли сучасний клезмер, кларнетист Дейвід Кракауер у супроводі Madness Orchestra (Шеріл Бейлі – гітара, Кіпелайв – семплер, Джером Харріс – бас-гітара, Майкл Сарін – барабани). Під кінець виступу весь зал підтанцьовував сидячи чи стоячи.

Другого дня у залі було помітно більше людей. Відкрив його американський квартет Антоніо Санчеса "Migration". Ансамбль отримав свою назву від єдиного студійного альбому, записаного у 2007-му знаменитим барабанщиком Антоніо Санчесом в якості лідера. Санчес розказав, що у Києві вперше: "Було лише трохи часу для прогулянки, хотіли б мати ще один день для ознайомлення з таким красивим містом".

Усі композиції, виконані квартетом, були нові, поки що не записані на диск.

"Наступного разу, коли приїдемо до Києва, ви вже зможете придбати диск з цими творами", - пообіцяв Антоніо Санчес.

Найбільш очікуваним другого дня був виступ бразилійської співачки Тані Марії. "Вона каже: жінка завжди має бути щасливою, а чоловіки мають страждати. Як справжня жінка вона вміє багато речей робити одночасно: співати, танцювати, готувати їжу та шити. Вона – з Бразилії!", - привітав співачку ведучий.

На сцені вчила публіку підспівувати. "Ні, не так… Ось, уже краще… Майже бездоганно", - коментувала спів залу. Публіка жваво реагувала на бразилійську самбу, джазовий стандарт "Besame mucho" та іншу музику.

Після виступу зірки глядачі дуже довго аплодували, чекаючи виступу на біс. "А ви аплодуйте так, як співала Таня Марія", - підказав Коган.

Третього фестивального дня вперше в Україні дав концерт басист Стів Своллоу зі своїм квінтетом, у складі якого Київ відвідала легендарна піаністка, органістка і бенд-лідер Карла Блей. Композиції Своллоу виконували багато найвідоміші музиканти, в тому числі Джим Холл, Білл Еванс, Чак Коріа, Стен Гетц та інші.

Закривали фестиваль американська четвірка Fourplay. На їх рахунку 20 років успішної кар'єри, більше десятка студійних альбомів, а також кілька номінацій на Grammy.

Виступ Fourplay був насичений спецефектами. Під час гри музиканти робили несподівані паузи і завмирали у театральних позах. Світлові ефекти вибудовані так, що глядачі часто бачили лише силуети музикантів.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко привів дружину послухати джаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі