Ексклюзиви
четвер, 08 листопада 2012 13:06

"Театр зміниться після ювілею Шевченка у 2014 році" - художній керівник Черкаського театру

"Театр зміниться після ювілею Шевченка у 2014 році" - художній керівник Черкаського театру
Режисер, художній керівник Черкаського академічного музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка - Сергій Проскурня

Про перспективи театру, зміни в репертуарі та особливості черкаської публіки розповідає художній керівник Черкаського академічного музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка Сергієм Проскурнею, 54 роки. Він зайняв цю посаду у вересні.

- Я прийшов, щоб втілити свою сокровенну мрію - здійснити епос "Тарас" присвячений Шевченку. Йдучи до цієї мети, треба змінювати й театр, - говорить Сергій Проскурня.

- Які проблеми стоять перед театром?

- Налагодження зв'язку з глядачем. У нас вже є хороший досвід - вистава "Місто на "Ч", яку ми двічі зіграли о 21.30. Ми побачили, що приходить молода публіка, закохані пари. Вистава відбувається в декораційному цеху і по завершенню вистави відкриваються штори і ми бачимо нічні Черкаси — це створює неповторну атмосферу. Це одна з тих вистав, які підказують нам, як треба працювати з публікою. А публіка прагне актуального модерного сучасного театру. Я весь час закликаю, щоб актори робили самостійні роботи, щоб були моновистави, бенефіси. Треба розвивати театр малих форм — ми бачимо успіх по двох виставах - "місто на Че", "Дощ в Нойкьольні". Публіка мріє прийти в театр і спілкуватися дуже близько з актором. Бенефіс Тетяни Крижанівської, який ми готуємо і вистава "Елеонора" за п'єсою Гіго Де Кьяра буде доказом того, що актриса сама може тримати зал в напружені і всім буде цікаво.

- Що відбувається з репертуаром? Ви мали ідею прибрати старі п'єси ("Сватання на Гончарівці", "Кайдашева сім'я").

- Змінив свою точку зору, тому що ці вистави збирають постійні аншлаги. Соцопитування подарувало нам відкриття: з одного боку, "Кайдашева сім'я" - найпопулярніша вистава театру, з іншого боку — у відповіді на питання: "Який театр ви б хотіли бачити на Черкаській сцені?" люди обрали сучасну драматургію. Ми маємо дивовижний парадокс. Виявилося, що безсмертний текст Нечуя-Левицького актуальний, як ніколи. Але в той же час публіка валить валом на сучасну драматургію. Тому моя ідея трансформувалася: "Кайдашеву сім'ю" поставила Ада Куниця у 1988 році, а нам треба зробити ще одну версію цієї вистави, яку ми могли б показувати на будь-якій сцені, бо цю виставу ми можемо демонструвати лише тут — театральний круг, величезні декорації, величезна кількість людей у масовці. А вивозити ми можемо виставу за участі 12 акторів. "Кайдашева сім'я", "Сватання на Гончаріці" - ці вистави треба підтримувати в гарному стані. Ми зараз ремонтуємо декорації, частково оновлюємо.

- Чим будете дивувати глядача?

- Ми хочемо кожного місяця представляти цікаві проекти. Я запросив театр "Київ модерн балет" з виставою "Кармен.TV", тому що хочу показувати авангардний, сучасний театр, щоб трохи розширити уяву черкащан. Це краща вистава 2006 року за версією премії "Київська пектораль". Виступ цього театру в Черкасах коштує в 5 разів дешевше, ніж в Москві, де вони мають кожного року гастролі.

- Ви є ініціатором створення товариства "Агенції культурних ініціатив". Що робитиме ця організація?

- Займатися менеджментом культурних проектів в Черкасах — це і театр, і сучасний танець, і музика. От в листопаді у нас Раду Поклітару, 20 листопада — джаз з Бразилії, 30 листопада - Сергій Бабкін. У театрі ми змінили дизайн афіш. На кожну виставу робимо актуальну програмку, в якій глядачі одержують абсолютно чітку інформацію: що сьогодні відбувається і хто сьогодні на сцені. Раніше були програмки, де ставили галочки біля прізвищ акторів, а нового актора вписували олівцем. Зараз програмка робиться сьогодні на сьогодні і ми їх не продаємо, а роздаємо публіці, але таким чином ми їх знайомими з актором. Ми розробили місячний флаєр, де даємо фото акторів з підписами. Наші флаєри лежать у всіх відділеннях Приватбанку, у кафе, ресторанах. Запровадили безкоштовну доставку квитків.

- Які результати дало опитування, яке ви проводили серед черкащан?

Зараз ми опрацьовуємо результати. Маємо півтори тисячі анкет. Із того, що опрацювали, вже зробили рейтинг вистав: лідирує "Кайдашева сім'я". Із глядацького ока не випала жодна вистава, навпаки — деякі додалися: писали, що сподобався "Гамлет", який ніколи не йшов на Черкаській сцені. Найрезонанснішою виставою виявилася "Ленін Love, Сталін Love" Жолдака.

- Яким бачите театр через рік?

- У такому місті як Черкаси театр повинен бути клубом. Я спілкувався з губернатором, домовилися, що влітку зробимо ремонт приміщення зовні, будуть нові приємні фойє, цілодобовий ресторан. Завдяки підготовці до 200-річчя Тараса Шевченка можна підняти цілу інфраструктуру культури в області. Театр зміниться після ювілею Шевченка у 2014році — це буде абсолютний ребрендинг і театр називатиметься "Дім Шевченка".

Зараз ви читаєте новину «"Театр зміниться після ювілею Шевченка у 2014 році" - художній керівник Черкаського театру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі