пʼятниця, 31 березня 2017 09:00

Театр "Березіль" ввів сценічний образ Катрі-комуністки

Театр "Березіль" ввів сценічний образ Катрі-комуністки
Заняття зі сценічного руху. Фото: encyclopediaofukraine.com

31 березня 1922 року український режисер і драматург Лесь Курбас створив у Києві театр-студію "Березіль". Це один з найкращих українських радянських театрів. Першу виставу "Жовтень" у театрі представили 7 листопада того ж року. Спектакль створили за текстом творчого постановчого колективу.

У час розквіту "Березіль" нараховував 6 акторських студій (три у Києві та по одній у Білій Церкві, Умані та Одесі. - Gazeta.ua), 400 акторів і співробітників, режисерську лабораторію, музей театру (тепер Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва України у Києві. - Gazeta.ua) та десять комітетів. Також існував й так званий "психологічно-технічний" комітет, який застосовував методи прикладної психології для розробки нових методів навчання акторів та режисерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цензура заборонила оперу про блазня

До 1926-го року театр працював у Києві, а в 1926-33-х роках – у тодішній столиці Харкові.

В історію українського театру з репертуару "Березіля" увійшли колоритні сценічні образи Ґонти у виконанні Івана Мар'яненка, Дударя (Амвросій Бучма), Кришки (Мар'ян Крушельницький), Маклени (Наталія Ужвій), Катрі-комуністки у виконанні Валентини Чистякової.

Лесь Курбас (1887-1937) – український режисер, актор, теоретик театру, драматург, публіцист та перекладач.

Зараз ви читаєте новину «Театр "Березіль" ввів сценічний образ Катрі-комуністки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі