субота, 11 березня 2017 09:04

Цензура заборонила оперу про блазня

Цензура заборонила оперу про блазня
Опера Джузеппе Верді "Ріголетто"

11 березня 1851 року в італійській Венеції відбулася прем'єра опери Джузеппе Верді "Ріголетто". Композитор написав її за мотивами п'єси французького письменника Віктора Гюго "Король бавиться".

Центральний герой опери – блазень Ріголетто. У Герцога на балу він дозволяє собі насміхається над придворними, які за це хочуть йому помститися. Раптово з'являється граф Монтероне і проклинає Герцога за зганьблену честь своєї дочки. Ріголетто сміється і над цим. Розгніваний Монтероне їх обох проклинає.Блазень вважає це прокляття причиною всіх своїх майбутніх нещасть.

Блазень вважає це прокляття причиною всіх своїх майбутніх нещасть

Постановку Джозеппе Верді заборонила цензура. Вважали, що вона підриває авторитет королівського двору. Тому короля замінили невідомим герцогом, а потворного блазня Трибуле – на Ріголетто. Останній спочатку хотіли зробити традиційним оперним красенем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Протяг задер сукню Розини – глядачі освистали оперу

Джузеппе Верді (1813-1901) – італійський композитор, творчість якого є одним з найбільших досягнень світового оперного мистецтва і кульмінацією розвитку італійської опери XIX століття. Його найкращі опери: "Бал-маскарад", "Ріголетто", "Трубадур", "Травіата". Вершина творчості - останні опери: "Аїда", "Отелло", "Фальстаф".

Зараз ви читаєте новину «Цензура заборонила оперу про блазня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі