пʼятниця, 14 червня 2013 11:12

"Те, що знає влада, маємо знати і ми" - у Полтаві показали фільм-альманах "Відкритий доступ"

"Те, що знає влада, маємо знати і ми" - у Полтаві показали фільм-альманах "Відкритий доступ"
Кадр з кіноновели "У кутку"

У Полтаві показали документальний фільм-альманах "Відкритий доступ". Його вже побачили в Києві, Донецьку, Одесі. Стрічку знімали журналісти на благодійні гроші більше року у п'яти регіонах України. Вхід зробили безкоштовним.

У невеликому приміщенні антикафе "Посиденьки" по вулиці Жовтнева, 2 зібралося близько 50 чоловік. Місць на всіх не вистачило, стали в проходах й під стінами, частина сіли на підлогу.

"Стрічка складається з п'яти новел, "Межигір'я", "Афганець", "Школа", "Дім з химерами" й "У кутку", кожна триває до 30 хвилин, - розповіла представник громадської організації "Центр Юа" 25-річна Аліса Рубан. - Розкривають справжні історії людини з різних регіонів України. Але всіх об'єднує те, що проблеми вирішують через письмові запити, бо те, що знає влада, маємо знати і ми. Наприклад новела "Школа", описує спробу відстояти закриття школи в селищі Ромодан Миргородського району Полтавської області. Поки не надіслали запит, ніхто не казав, чи працюватиме вона, чи ні".

З одної зі стін організатори познімали картини, через проектор, пустили на неї зображення фільму. На екрані киянин Олександр Глухов з новели "Дім з химерами" розповідає, як відстоював свій будинок, який муніципальна влада продала приватному власнику разом із мешканцями. Усі, крім Глухова, виселились.

"Хіба можна в цій розвалині жити, стіни потріскані, дах протікає, - повідомив глядач Андрій. - Але мужик молодець, принциповий, не дає знести дім тільки тому, що там якийсь відомий художник жив".

Прем'єра тривала близько 1,5 години. Частина історій закінчились поразкою головних героїв, їх запити майже нічого не дали.

"Найсильніше враження справила новелла "У кутку", бо в ній вдалось отримати повну перемогу, місцеві вибили рейсовий автобус для села, в якому живе менше 50 чоловік, - розповіла Олена Тинник. - Правда тільки через настирливість головної героїні Зої Шульги, стукала куди тільки можна, поки не відкрили. З неї треба приклад брати, бо сидячи, склавши руки, нічого не доб'єшся".

На зйомки фільму витратили 25 тисяч доларів. Найближчим часом його покажуть в Дніпропетровську, Кривому Розі та Криму. Восени стрічки виставлять в інтернет, та покажуть по телебаченню.

"Це найпотужніший документальний альманах в Україні, - поділився враженнями ведучий програми "Свобода слова" на "Айсітіві" Андрій Куликов. - Окремі новели самодостатні, цілісні. Але якщо їх продивитися усі одразу, ускладнюють сприйняття".

Зараз ви читаєте новину «"Те, що знає влада, маємо знати і ми" - у Полтаві показали фільм-альманах "Відкритий доступ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі