вівторок, 23 квітня 2019 11:41

Світ відзначає День книги та авторського права

Світ відзначає День книги та авторського права
Всесвітній день книги і авторського права відзначають у 190 країнах світу. Фото:3.bp.blogspot.com

23 квітня у 190 країнах світу відзначають День книги та авторського права.

Його проголосили на 28 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 1995-го на честь 3 геніїв світової літератури Вільяма Шекспіра (1564-1616), Мігеля де Сервантеса (1547-1616) та Інки Гарсіласо де ла Веги (1539-1616), пише "Укрінформ".

23 квітня народились також відомі письменники: француз Моріс Дрюон, ісландець Гальдоур Лакснесс, росіянин Володимир Набоков; із українських – Григорій Тютюнник, Василь Земляк, Олександр Гаврилюк, Василь Кухта, Андрій Курков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Землі: скільки коштує відмовитися від одноразового посуду і пакетів

Святкувати почали в Каталонії. 23 квітня, у День святого Жорді, чоловіки традиційно дарують дамам троянди, а жінки у відповідь дарують їм книги. Троянда є подарунком до кожної проданої книги.

В Іспанії в місті Алкала де Енарес, на батьківщині автора "Дон Кіхота", цього дня вручають премію Сервантеса. Її вважають найпочеснішою для літераторів, котрі пишуть іспанською ("Нобелівська премія для іспаномовних авторів").

Є ще одна традиція у сьогоднішнього свята – щорічно, починаючи з 2001-го, цього дня оголошується місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (присуджується на 1 рік). До відбіркового комітету входять представники ЮНЕСКО та 3 міжнародних професійних видавничих організацій: Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ і Міжнародної федерації книготорговців.

Цьогоріч Світовою столицею книги названо місто Шарджа в Об'єднаних Арабських Еміратах.

21 березня відзначають Всесвітній день лісу. Традицію започаткували в листопаді 1971-го на 16 сесії Європейської конфедерації сільського господарства. Від 2013-го Генеральна Асамблея ООН проголосила цей день Міжнародним днем лісу.

Зараз ви читаєте новину «Світ відзначає День книги та авторського права». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі