Ексклюзиви
середа, 11 жовтня 2017 17:22

Стус не хотів перетворитись на Тичину: сценаристи про фільм "Птах душі"

Стус не хотів перетворитись на Тичину: сценаристи про фільм "Птах душі"
Знімуть фільм про Василя Стуса. Фото - radiosvoboda.org

Українські сценаристи Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов розповіли, яким буде фільм "Птах душі" про українського поета дисидента Василя Стуса.

Відео-інтерв'ю розмістили на сайті day.kyiv.ua.
Проект фільму виграв фінансову підтримку Держкіно. Зйомки почнуть у січні 2018 року.

Картина –психологічний трилер, історія про останні дні життя та вбивство поета.
Назву "Птах душі" - запозичили з творчості Стуса. Так називалася його остання збірка віршів, яку вилучили у концтаборі.


В основу сценарію поклали факт про висування кандидатури Василя Стуса на здобуття Нобелівської премії. Тодішня влада пропонує поету відмовитися від участі в обмін на свободу. Але Василь Стус не піддається спокусі і відмовляється. Того ж року Стус помер у концтаборі для політв'язнів — його кандидатуру так і не встигли розглянути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про розстріляних письменників покажуть на престижному фестивалі

Сценарист Артемій Кірсанов зазначає, що, можливо, Василеві Стусові зберегти власні принципи і не піти на жодні компроміси із владою допомогла історія поета Павла Тичини. Про його долю Стус розмірковував у книзі "Феномен душі". І якщо би Стус погодився обміняти можливість на свободу — то перетворився би на "Тичину", який певний час був "рупором" радянської влади.
Сценарій фільму ґрунтується на достовірних фактах, але не є документальним, зазначають сценаристи. Багато уваги приділять "романтичним історіям" Василя Стуса. За задумом, саме стосунки з жінками розкриватимуть основні мотиви дій головних героїв.

Автори сценарію проводять аналогію між судовим процесом над Василем Стусом та справою режисера політв'язня Олега Сенцова.
"Є багато свідчень, стенограми зі справи Стуса, які зараз можна подивитись і порівняти із процесом над Сенцовим. Відбувалось те саме — на факти ніхто не звертав уваги. Скільки років дамо, двадцять? Давайте двадцять!, - каже Сергій Дзюба. - Сєнцову хоча би дали останнє слово — а Стусу його не дали. Василь Стус ніби й розумів, що таке Радянська Влада, але все одно сподівався, що хтось його почує. Суд, громадськість, іноземна преса".


"Птах душі" – другий фільм Сергія Дзюби на Артемія Кірсанова, який цього року отримав державне фінансування.Зйомки воєнного детектива "Позивний Бандерас", який теж отримав державну підтримку, завершились влітку. На екрани він вийде на початку 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Стус не хотів перетворитись на Тичину: сценаристи про фільм "Птах душі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі