Ексклюзиви
четвер, 16 січня 2014 12:05

Студентам Могилянки почали читати курс історії про ОУН та УПА

Студентам Могилянки почали читати курс історії про ОУН та УПА
Фото: gazeta.lviv.ua

Історик Володимир В'ятрович розпочав викладати навчальний курс "Український визвольний рух 1920—1950-х років" для студентів-істориків 3 та 4 курсів Національного університету "Києво-Могилянська академія". У рамках курсу кандидат історичних наук Володимир В'ятрович розповідатиме студентам про ідеологію ОУН, розвиток структур руху, протистояння з німцями та поляками, боротьбу УПА проти СРСР та його карально-репресивної системи, а також про значення та роль українського визвольного руху в антитоталітарному спротиві Європи.

"Розвиток українського визвольного руху є одним із головних сюжетів історії українського народу в ХХ столітті, — вважає Володимир В'ятрович. — Без його розуміння неможливо зрозуміти багатьох інших процесів як в українській, так і світовій історії. Чому українці не зникли як нація, незважаючи на століття бездержавного існування та асиміляційні зусилля окупантів? Чому з мапи світу зник СРСР? Чому у 1991 році з'явилася українська держава?".

Так само, на думку історика, без розуміння історії українського визвольного руху незрозумілими залишаться чимало питань сучасного розвитку України: особливості її внутрішньої політики (ментальний поділ на Схід і Захід, двомовність, різне трактування подій минулого, різка поляризація суспільно-політичного життя) та відносини з сусідніми країнами, зокрема з Росією та Польщею. Курс триватиме 1 семестр, програму можна переглянути на сайті Центру досліджень визвольного руху.

Нагадаємо, що Володимир В'ятрович — дослідник історії українського визвольного руху, к.і.н., автор семи книг, директор наукового центру при Національному університеті "Києво-Могилянська академія", голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху. Навчався у Львівському національному університеті імені Івана Франка. У 2008—2010 роках на посаді директора Галузевого державного архіву Служби безпеки України розсекретив раніше таємні архіви КҐБ та організував відкритий доступ до них. У 2010—2011 роках працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету, влітку 2012-го вивчав архіви Інституту Гувера Стенфордського університету. Член наглядової ради Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" у Львові.

Зараз ви читаєте новину «Студентам Могилянки почали читати курс історії про ОУН та УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути