Ексклюзиви
пʼятниця, 06 квітня 2018 10:36

Штраус написав свою найвідомішу оперету за шість тижнів

Штраус написав свою найвідомішу оперету за шість тижнів
Оперета Йоганна Штрауса "Летюча миша" в Театрі оперети. Фото: operetta.com.ua

5 квітня 1874 року у Відні пройшла прем'єра оперети Йоганна Штрауса "Летюча миша".

Штраус — найвидатніший майстер віденського вальсу й віденської оперети. Написав близько 500 творів танцювальної музики (вальси, польки, мазурки). Народився 25 жовтня 1825 у Відні. Його батько і два брати також були відомими авторами музики. Батько Йоганна мріяв, щоб його син став банкіром, він не дозволяв хлопцеві займатися музикою. Грати на скрипці Штраус навчався таємно. 1844 року організував власний концертний ансамбль, що потім переріс в оркестр і незабаром приніс популярність Штраусу-диригенту й композитору. По смерті батька Штраус об'єднав його оркестр і свій й здійснив концертні поїздки по європейських містах. Тоді створює найкращі свої вальси — "На прекрасному голубому Дунаї" та "Казки Віденського лісу", оперети "Індиго і сорок розбійників" та "Летючу мишу".

1872 року віденський театр "Ан дер Він" розглядав можливість постановки французького водевілю Анрі Мельяка і Людовика Галеві "Новорічний вечір". Чорновий текст, що не знайшов застосування, директор запропонував Йоганну Штраусу як лібрето нової оперети "Летюча миша" . Веселий, дотепний, святковий дух лібрето сподобався Штраусу, і вся партитура була закінчена ним за 6 тижнів, вже 5 квітня 1874 року відбулася прем'єра. Спочатку "Летюча миша" великої популярності не мала, але тим не менш не сходила з репертуару віденських театрів. Через 3 роки перероблена версія здобула успіх у Парижі, потім оперету почали ставити всюди, включаючи Австралію та Індію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Композитор без музичної освіти написав 26 опер

Музика Штрауса передає атмосферу передчуття свята, а головна тема, що проходить через увесь сюжет комедії, - віддана любов у сім'ї, справжнє щастя, до якого прагне кожна людина. Сюжет цієї комічної опери можна описати однією фразою "невірний чоловік закохується у власну дружину", проте історія розкривається дуже яскраво, засобами музики, танців та гумору.

Першою постановкою Київської оперети стала "Летюча миша" австрійського композитора Йоганна Штрауса. Прем'єра вистави відбулася 14 грудня 1934 року. Театр музичної комедії, як тоді називали оперету, відкрили в будівлі колишнього Троїцького народного дому. У ньому 1907-го актор і режисер Микола Садовський заснував перший стаціонарний театр в Україні. Тоді це була околиця Києва. На сцені театру працювали Марія Заньковецька, Панас Саксаганський, Марко Кропивницький, Лесь Курбас."Летюча миша" досі іде в його репертуарі. Деякі українські театри "Летючу мишу" ставлять в українському перекладі, зокрема Львівська національна опера та Вінницький музично-драматичний театр.

Йоганн Штраус створив 168 вальсів, 117 польок, 43 марші, 31 мазурку, 16 оперет, комічну оперу й балет. Своїх дітей не мав. Спадкоємицею стала Аліс — донька Адель, третьої дружини композитора.

Зараз ви читаєте новину «Штраус написав свою найвідомішу оперету за шість тижнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі