пʼятниця, 29 листопада 2019 16:53

Стало відомо, скільки фільмів профінансувало Держкіно за 5 років

Стало відомо, скільки фільмів профінансувало Держкіно за 5 років
За ці п'ять років ми не побудували систему зобов'язань продюсерів щодо отриманих грошей — Володимир Бородянський. Фото: ukrinform.ua

224 фільми на 1,6 млрд грн проінвестувало Державне агентство України з питань кіно за останні 5 років. Підтримку з бюджету отримали 92 продюсери.

Про це повідомив перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук. Презентація результатів аналізу ефективності державної підтримки кінематографії відбулась в інформаційному агентстві "Укрінформ" у Києві.

Зокрема, на масове кіно держава виділила 1,103 млрд грн, на авторське - 171,3 млн грн, анімацію - 150,8 млн грн, не ігрове кіно - 115,6 млн грн, дебюти - 76,3 млн грн.

146 стрічок вийшли в прокат протягом 5 років. 29 - у процесі виробництва, 13 - очікують прем'єри. Іще 17 картин затримуються з виходом більш як на 12 тижнів, а 19 - на понад 36 тижнів.

"Це перший фінансовий звіт за всю історію українського кіно, - каже міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський. - Були про динаміку збільшення кількості грошей та фільмів. Але ніколи - таких, з яких можна зробити висновок про ефективність".

Касові збори фільмів, створених за підтримки Держкіно, становлять 265,5 млн грн. З них продюсери повернули в бюджет 33,85 млн грн - 12,7%.

Торішня комедія "Скажене весілля" стала єдиним проектом за 5 років, з якого до Держкіно повернули більше коштів, ніж було виділено - 113%. Зі стрічки "Я, ти, він, вона" - 75%. З інших фільмів повернули менш як 35%, а переважно - до 10%.

П'ять картин із найбільшою кількістю глядачів у прокаті: "Я, ти, він, вона", "Скажене весілля", "Викрадена принцеса", "Кіборги" та "Секс і нічого особистого".

"За ці п'ять років ми не побудували систему зобов'язань продюсерів щодо отриманих грошей, - продовжує Бородянський. - Немає зобов'язань за кількістю глядачів, фестивалів або нагород, повернутих коштів. Є тільки одне - щоб фільм вийшов. І навіть це часто порушується".

Держкіно створить єдину базу даних про проекти, уточнить перелік категорій і визначить критерії успішності в кожній, введе рейтингування продюсерів. При захисті проекту обов'язковим буде надання маркетингового плану просування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суспільному мовнику збільшили бюджет на 70%: що це значить

Кабінет міністрів оголосив повторний конкурс на посаду голови Держкіно. Це сталося після того, як із конкурсу вибула єдина претендентка - генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич. За результатами співбесіди таке рішення ухвалила комісія Національного агентства з питань держслужби.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, скільки фільмів профінансувало Держкіно за 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі