вівторок, 17 липня 2012 15:22

Справу про звільнення "афганця" через українську мову перевірить прокуратура

Справу про звільнення "афганця" через українську мову перевірить прокуратура
Члена організації "Ніхто крім нас" звільнили незаконно. Фото: pravda.com.ua

Прокуратура Луганської області перевірить законність звільнення заступника голови міської Рубіжанської організації афганців "Ніхто крім нас" 48-річного Юрія Моспанюка в Сєвєродонецьку, який не захотів "захищати" російську мову.

Як повідомив Співголова громадської ініціативи "Права Справа" Дмитро Снєгирьов, з відповідною заявою він звернувся у прокуратуру.

Прес-секретар обласної прокуратури Олександр Зайцев підтвердив, що правоохоронці займуться цією справою.

"Звичайно, прокуратура проводить перевірки за заявами і зверненнями громадян. За 6 місяців ми перевірили 12 тис звернень, але тільки 8 тисяч з них вирішено по-суті тому що дійсно в цих випадках були порушені права ", - сказав Зайцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні 46 мільйонів язиків, але мова в нас одна - молодь зі стадіонів йде в політику

У своїй заяві Снєгирьов вимагає вжити відповідних заходів прокурорського реагування та перевірити законність звільнення Моспанюка.

"Моспанюк працював в охороні ТОВ "Престо-Євровікна" в місті Сєвєродонецьк. Його звільнили з роботи за те, що він відмовився підписувати "відозву на підтримку російської, як другої державної". Ця відозва йому запропонував підписати його роботодавець Володимир Полікарпов, який є членом Партії регіонів, а засновником компанії є Володимир Єрмоленко, депутат райради від ПР в Сєвєродонецькому райраді. Подібне рішення керівництва порушує цивільні і конституційні права Моспанюка ", - йдеться в заяві.

Крім того, в ньому сказано, що "Права Справа" залишає за собою право на проведення акцій і пікетів з метою залучення уваги до факту незаконного звільнення через мовне питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У телерадіокомпанії "Крим" вдаються до жорсткої самоцензури

"Після прийняття "мовного закону" на Луганщині почалася вакханалія на підтримку російської мови, як другої державної. Партія регіонів практично перейшла в наступ на українську мову та її носіїв. Якщо спочатку звучали принизливі та образливі висловлювання з боку депутатів обласної ради, то тепер ми бачимо прямий тиск у вигляді звільнення з роботи за відмову підтримати російську мову, як другу державну. Зараз стоїть питання не захисту мови, як такої, вона захисту не потребує, а захисту україномовних жителів Луганщини, які зберегли свою культуру і традиції в умовах тотальної русифікації нашого регіону ", - зазначив Снєгирьов.

Як повідомлялося раніше, заступника голови міської Рубіжанської організації афганців "Ніхто крім нас" 48-річного Юрія Моспанюка, який стажувався в охороні товариства "Престо-Євровікна" в місті Сєверодонецьк Луганської області звільнили з роботи. За його словами, за те, що він відмовився підписувати "відозву на підтримку російської, як другої державної".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За українську мову та "недорасу" на депутата подали в суд

Гендиректор кампанії Володимира Полікарпов підтвердив, що оскільки у них на роботі є первинна організація Партії регіонів, то вони пропонують співробітникам підписати "відозву". Але хто не хоче, зазначив гендиректор, той може відмовитися. На питання, чому тоді звільнили пана Моспанюка, пан Полікарпов сказав, що той на випробувальному терміні, тому час покаже, чи буде він працювати.

Зараз ви читаєте новину «Справу про звільнення "афганця" через українську мову перевірить прокуратура». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути