середа, 18 грудня 2019 05:05

Спілберг згодував коту ЛСД
8

18 грудня 1946-го народився Стівен Спілберг - режисер "Інопланетянина" і "Близьких контактів третього ступеня", "Щелеп" і "Парку Юрського періоду", "Лінкольна" та "Списку Шиндлера", "Індіани Джонс" і ще пари десятків картин на століття.

Пропонуємо цікаві факти про нього.

Стівен Спілберг народився в Цинциннаті в сім'ї ортодоксальних євреїв, в кінотеатрі вперше опинився в Нью-Джерсі, а по-справжньому захопився кіно в підлітковому віці, живучи в Арізоні. За легендою, робити на цій своїй любові гроші Стівен навчився приблизно тоді ж: влаштовуючи покази знятих ним на 8-міліметрову плівку фільмів, юний режисер брав з охочих по 25 центів за вхід, поки його сестра продавала попкорн.

Кар'єра Спілберга розвивалася космічними темпами. У віці 11 років він заробив один з бойскаутських значків, знявши 9-хвилинний вестерн, в 16 - окупив 500-доларовий бюджет свого дебютного повнометражного фільму, а вже в 22 став наймолодшим режисером, який підписав довгостроковий контракт з однією з найбільших голлівудських студій.

Відпрацьовуючи контракт з Universal, Спілберг зняв кілька телефільмів і неонуар "Шугарлендський експрес", але його істинним проривом стали, звичайно ж, "Щелепи" - ідеальний трилер про гігантську акулу, що тероризує курортних жителів. Вийшовши за рамки бюджету і знімального розкладу, Стівен щоразу переконував продюсерів в своїй правоті, про що згодом не пошкодував ніхто: фільм заробив три "Оскари" і 470 мільйонів доларів, а Спілберг - ім'я і право на рідкісну в його віці творчу незалежність.

По суті саме з "Щелеп" почалася і не стихає і зараз голлівудська ера блокбастерів. Спроби відтворити рецепт Спілберга стали регулярними, але мало у кого це виходило краще, ніж у нього самого: слідом за "Щелепами" найкасовішими фільмами всіх часів ставали "Інопланетянин" і "Парк Юрського періоду". Станом на грудень 2014 року статки Спілберга Forbes оцінює в 3,6 мільярда доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гублять і лишають у туалетах: куди діваються статуетки Оскар

Стівен Спілберг виявився найуспішнішим представником так званого Нового Голлівуду - періоду, що охоплював півтора десятиліття (з кінця 1960-х до початку 1980-х) і поєднував найважливіших американських режисерів того часу (в тандемі з одним з них, творцем "Зоряних воєн" Джордж Лукасом , Спілберг дав життя Індіані Джонсу).

"Я намагаюся робити свої фільми такими, як ніби їх знімали різні режисери, - сказав одного разу Спілберг. - Мені не хочеться нав'язувати свою манеру чужого їй матеріалу, тому я регулярно намагаюся її змінити".

Козиряти діапазоном режисер взявся ще в 1980-х, знявши дві масштабні історичні драми "Квіти лілових полів" (де виявив актрису в Опрі Уінфі) і "Імперія Сонця" (де відкрив світові Крістіана Бейла).

Драматичні амбіції Спілберга досягли піку в "Списку Шиндлера" - монументальному байопіку німецького бізнесмена Оскара Шиндлера, який пожертвував майном, щоб під час Голокосту врятувати життя сотням євреїв. Спілберг довго сумнівався у своїх здібностях зняти цей фільм, пропонував його то Поланскі, то Скорсезе, але в підсумку зібрав волю в кулак - і був винагороджений "Оскарами" за найкращу режисуру і фільм року.

Свій третій і поки останній "Оскар" Спілберг отримав як режисер "Врятувати рядового Райана" - військової драми, що вплинула на більшість фільмів цього жанру, знятих відтоді, і стала першим суперхітом заснованої Стівеном продюсерської компанії DreamWorks. Резюме Спілберга-продюсера налічує понад сотню пунктів і низку франшиз, включаючи "Людей в чорному" і "Трансформерів".

Останньою (і головною з часів "Райана") режисерської перемогою Спілберга став "Лінкольн" - великий фільм про декілька місяців з життя 16-го президента США, номінований на дюжину "Оскарів" і виграв два, включаючи статуетку за кращу чоловічу роль. Цікаво, що Деніел Дей-Льюїс став тим самим не тільки найтитулованішим актором в історії Кіноакадемії, а й першим оскароносцем, нагородженим за роль у Спілберга.

ЧИТАЙЕ ТАКОЖ: Що подивитись, щоб не шкодувати за витрачений час: рейтинг найкращих фільмів XXI століття

У низці численних рекордів Спілберга був і такий, якому не позаздриш: його розлучення з першою дружиною, актрисою Емі Ірвінг, обійшовся режисерові в 100 мільйонів доларів. У 1991 році Стівен одружився на зірці другого "Індіани Джонса" Кейт Кепшоу, з якою вони разом і виховали за цей час сімох дітей. Є, до речі, у Спілберга і дві хресні дочки. Їх імена? Дрю Беррімор і Гвінет Пелтроу.

І ще:

В Індії, на зйомках "Близькі контакти третього ступеня", Спілберг харчувався тільки їжею зі своїх особистих запасів і вмивався з заклеєним пластиром ротом, щоб уникнути випадкового проковтування води.

Спілберг не на жарт боїться частих в Лос-Анджелесі землетрусів, а тому про всяк випадок завжди тримає готовий мотоцикл на майданчику поруч з офісом.

Одного разу в студентські роки Спілбергу довелося віднести кота Дэйтрипера, що жив в гуртожитку, у ветеринарну клініку після того, як коту згодував ЛСД і він вистрибнув з вікна четвертого поверху будівлі.

Зараз ви читаєте новину «Спілберг згодував коту ЛСД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі