Ексклюзиви
вівторок, 09 червня 2020 11:57

Спілберг зняв культовий фільм

Фільм Стівена Спілберга "Парк Юрського періоду" вийшов на екрани 9 червня 1993 року. Знятий за мотивами однойменного роману Майкла Крайтона. Твір зацікавив американських режисерів ще до його публікації 1990 року. За екранізацію автор зажадав $1,5 млн гонорару. Зняти "Парк Юрського періоду" також хотіли Річард Доннер, Джо Данте, Тім Бертон та Джеймс Кемерон. Спілберг подав заявку за кілька годин до Кемерона і заплатив на $500 тис. більше за бажання Крайтона. Він найняв Крайтона для адаптації свого твору. Остаточний варіант сценарію написав Девід Кепп. У ньому була відсутня велика частина сцен насильства з роману, а також зроблені численні зміни в характерах героїв. Саме Кепп створив фінальну версію, що визначила остаточний сюжет фільму.

  "Парк Юрського періоду" режисера Стівена Спілберга викликав фурор у світовому прокаті та започаткував еру комп'ютерних фільмів. Фото: Коресподент
"Парк Юрського періоду" режисера Стівена Спілберга викликав фурор у світовому прокаті та започаткував еру комп'ютерних фільмів. Фото: Коресподент

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рухливі тиранозавр та диплодок: у Карпатах відкрили парк динозаврів

У центрі сюжету фільму - історія вигаданого Туманного острова, на якому вчені створили парк розваг із клонованими динозаврами. Через диверсії одного співробітника динозаври вириваються на волю. Технічний персонал і відвідувачі намагаються врятуватися від неминучої загибелі. Для моделювання тварин Спілберг запросив Стенлі Вінстона - автора візуальних і технічних спецефектів у фільмах "Термінатор", "Чужі", "Едвард - руки-ножиці", "Трансформери" та інших. Його роботи потім комбінувалися з комп'ютерними спецефектами, створеними компанією Industrial Light & Magic.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм про Індіану Джонса вперше зніматиме не Спілберг

Зйомки стрічки почалися в серпні 1992 року і пройшли на Гаваях, Домінікані і в студійних павільйонах у Каліфорнії. У процесі ураган пошкодив декорацію, де мали знімати смерть героя Семюела Джексона, тому в фільмі його було вбито за кадром. Проблемою стали сцени з динозаврами під дощем, бо від вологи аніматронні фігури переставали працювати як слід і між дублями їх сушили феном. Особливу винахідливість довелося проявити у сцені зі склянкою води в машині, що брижить колами через кроки тиранозавра. У підсумку результату досягли за допомогою гітарної струни, яку натягнули всередині машини і смикали: вібрація спричиняла необхідні брижі.

"Парк Юрського періоду" отримав безліч позитивних відгуків від кінокритиків. У світовому прокаті стрічка заробила $914 млн і стала найуспішнішою на той час. Сьогодні вона посідає 11-те місце серед найкасовіших фільмів у світовому прокаті і 17-те - за зборами в США.

Препродакшн "Парку Юрського періоду" тривав 25 місяців, тоді як зйомки вклалися у 99 днів. Вони завершилися 30 листопада 1992 року - майже на 2 тижні раніше терміну.

1997 року вийшло продовження - "Парк Юрського періоду 2: Загублений світ". 2013-го на честь 20-ї річниці з дня першого виходу стрічки у прокат, "Парк" перевидано у форматі 3D. В український прокат стрічка вийшла 4 квітня 2013-го.

2001 року світ побачив "Парк Юрського періоду 3". Але на цьому історія кіноепопеї не закінчилася. 2014-го почалися зйомки четвертого фільму. Вихід у прокат цієї стрічки під назвою "Світ Юрського періоду" відбувся в травні 2015-го. Сьогодні вона посідає п'яту сходинку в списку найкасовіших фільмів за всю історію кінематографа зі зборами понад $1,6 млрд.

А в червні 2018 року на світові екрани вийшов п'ятий фільм серії "Парк Юрського періоду" - "Світ Юрського періоду 2". На 18 вересня 2018 року посідав 181-ту позицію у списку "250 найкращих фільмів за версією IMDb".

Зараз ви читаєте новину «Спілберг зняв культовий фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі