вівторок, 12 грудня 2017 18:15

Відбудеться прем'єра опери "Коли цвіте папороть"

Відбудеться прем'єра опери "Коли цвіте папороть"
До прем'ери залишилось кілька днів. Фото: Костянтин Гончар

14-17 грудня у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбудуться прем'єрні покази фольк-опери Євгена Станковича "Коли цвіте папороть". Композиція стала зразком "нової фольклорної хвилі". Вона увійшла в програму "Український прорив" Львівської національної опери. Присвячена пам'яті львівського художника-постановника Євгена Лисика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покажуть виставу, яку забороняла радянська влада

У прем'єрних виставах бере участь видатна українська співачка, народна артистка України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, Герой України Ніна Матвієнко.

- Як закриєш очі, наче повертаєшся на 40 років назад. А відкриєш - абсолютно нова постановка, костюми, все нове. Роботи Євгена Лисика були не просто знищені. Пригадую, вони лежали на веранді в старовинному будинку, і дощ туди попадав тільки скраю. І раптом, як сніг на голову, приїжджає пожежна і починає все заливати. Це було фізичне знищення не тільки цих робіт, а й самого Лисика. Він жив тим, працював, ніколи багато не говорив, був делікатною людиною. І після заборони опери він поник, ми з ним впали у депресію на півроку. Твір прекрасний. Я захоплена. Дякую всім, хто зробив це воскресіння чуда, цього епохального твору, - каже Ніна Митрофанівна.

1979 року перед прем'єрою партійне керівництво заборонило показ опери з технічних причин. І через стільки часу під керівництвом народного артиста України Василя Вовкуна фольк-опера отримає нове життя.

Виставка, присвячена 70-річчю співачки Ніни Матвієнко, відкрилась у столичному музеї Івана Гончара. В експозиції "Ой, виорю нивку широкую" представлені архівні фото артистки та її сценічні костюми.

Зараз ви читаєте новину «Відбудеться прем'єра опери "Коли цвіте папороть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі