субота, 15 червня 2019 15:50

Соціальна реклама надихнула Курта Кобейна на назву альбому

15 червня 1989 року гурт Nirvana презентував дебютний альбом Bleach – "відбілювач".

Платівку записали за 5 днів – 29-31 грудня, та 14, 24 січня 1988-1989 р. р. На кожну композицію мали 1-2 дублі. Лідер гурту Курт Кобейн дописував тексти за лічені хвилини до запису.

Під час роботи на судії Кобейн хворів. Музикант приймав кодеїновий сироп від кашлю. Разом з ним ці ліки вживали й інші члени гурту, бо це легкийнаркотик. Хвороба сказалася на голосі. Цим пояснюється специфічне звучання платівки. Курт Кобейн критично ставився до власного вокалу, томурезультатом залишився незадоволеним.

Під час роботи над платівкою колектив змінив ударника з Дейва Кровера на Чеда Ченнінга. За 7 років існування "Нірвани" до їхнього складу входили 6 різних барабанщиків. Курт Кобейн добре володів ударними інструментами, а тому не міг порозумітися з іншими музикантами. До останнього складу у якості барабанщика увійшов Дейв Грол та протримався в групі 3 роки - до завершення існування колективу. Він був єдиним музикантом "Нірвани", що грав на ударних краще за Кобейна.

Автор: medium.com
  Кріс Новоселич, Курт Кобейн та Чед Ченнінг у часи запису альбому Bleach
Кріс Новоселич, Курт Кобейн та Чед Ченнінг у часи запису альбому Bleach

До альбому увійшли сингли — Blew, About a girl та Love buzz. Балада About a girl - "Про дівчину" - одна з найвідоміших пісень "Нірвани". Курт Кобейн розповідав, що на написання композиції його надихнула творчість групи R.E.M. Критики визначають концепцію R.E.M. як "анти-рок". У групі замість електрогітари використовується акустична мандоліна. Пісня "Нірвани" About a girl має помітно чисте звучання у порівнянні з іншими композиціями та просту мелодію. Як зазначив продюсер платівки Bleach Джек Ендіно "Всі говорять про захоплення Курта панк-роком, але він так само був великим шанувальником The Beatles, і чим більше часу ми проводили разом, тим помітнішим ставав їхній вплив на нього". Пісня розповідає про складні стосунки Кобейна з його тогочасною дівчиною Трейсі Марандер. Музикант не хотів влаштовуватися на роботу, а кохана його за це критикувала.

Автор: medium.com
  Курт Кобейн, 1989
Курт Кобейн, 1989

У групи не було грошей, тому витрати за альбом оплатив їхній приятель Джейсон Еверман. Той відпрацював декілька сезонів рибалкою на Алясці, тому мав деякі фінансові залишки. Nirvana прийняли Евермана у якості ще одного гітариста. Музикант протримався в колективі протягом 2 місяців. Він є на обкладинці Bleach, але у записі альбому участі не брав. "Ми просто хотіли, щоб він відчув себе в гурті більш упевнено", - сказав бас-гітристколективу Кріс Новоселич. Еверман як і інші члени "Нірвани" виховувався в неповній родині. За спогадами рідних Кобейна, саме розлучення батьків залишило травму на психіці Курта у дитинстві. Виконавець у своїх текстах неодноразово повертався до цього переживання.

Альбом був популярним на студентських радіостанціях та вплинув на неформальних рух гранж. Протягом перших двох років кількість проданих екземплярів становила 30 тис. Після виходу другої платівки Nevermind та синглу Smells like teen spirit продажі Bleach підскочили. Продали 1 млн копій.

Автор: medium.com
  Демо-запис альбому Bleach на касеті
Демо-запис альбому Bleach на касеті

Назва альбому походить з напису на соціальних плакатах присвячених наркозалежності та ризику ВІЛ/СНІД. Bleach your works або "відбілюй свою кухню" значило стерилізувати шприці в хлорному вапні. "Ми були свідками того, як відбілювач може стати найціннішою речовиною на Землі ", - розповідав Брюс Певітт, засновник звукозаписної компанії Sub Pop. На цій студії Nirvana створили дебютний альбом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гурт Pixies випустить альбом

Після самогубства лідера групи Nirvana Курта Кобейна у 1994-му барабанщик Дейв Грол створив власний колектив. У рок-гурті Foo Fighters він грає на гітарі та співає. Грол присвятив пісню I should have know з альбому Wasting light 2011 року Кобейну - "Я повинен був знати".

"Мені слід було б знати,

Що все закінчиться ось так.

Мені слід було б знати:

Іншого шляху не було.

Я не чув твого попередження,

Чорт, моє серце оглухло" - співав лідер Foo Fighters.

На концерті 2008-го на стадіоні Вемблі Грол присвятив пісню Best of you - "Найкраще в тобі" - Курту Кобейну.

Зараз ви читаєте новину «Соціальна реклама надихнула Курта Кобейна на назву альбому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі