субота, 19 серпня 2017 15:38

Знімають комедію про львівських бешкетників - батярів

Знімають комедію про львівських бешкетників - батярів

У Львові знімають комедію "Шляхетні волоцюги". Фільм про батярів — веселих галицьких авантюристів ХІХ-початку ХХ ст., які не мали постійної роботи, а жили зі своєї винахідливості. Девіз батярів: "Любити жінок, вино і любити Львів" . Головні герої —двоє друзів Мирослав і Богдан, які заробляють на тому, що вводять в оману багатіїв. Легковажно ставляться до життя і до людей, але зустріч із 18-річною Христею примушує їх змінитись.

"Наші батяри - в жодному разі не злочинці — хоча й дрібні злодюжки і хулігани, - розповідає піар-менеджер Ольга Мельник.- Пропагують легке й незалежне від усіх життя і не працюють "на дядю". Зустрічають Христю. Вона сирота і за сюжетом втратить дядька. Мирослав і Богдан стають її опікунами. Це навіть більше за дружбу — немовби братерське і навіть батьківське почуття. Отже, протягом фільму легковажні гульвіси перетворяться на дорослих і серйозних чоловіків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Два українські фільми отримали призи на фестивалі у Швейцарії

Проводячи кастинг, головних героїв перевіряли на вміння говорити галицькою говіркою — "балаком".

Батяра Мирослава грає львівський театральний актор Юрій Хвостенко. Богдана - Іван Шаран — актор київського театру "Золоті ворота". Христю — студентка Київського театрального університету Ірина Гришак. Вона родом з Миколаєва. Це перша її роль в кіно.

Головних героїв і другорядних акторів перевіряли на вміння говорити галицькою говіркою — "балаком"

"1938-1939 роки, коли відбувається події фільму— історично дуже складні, проте у нашому фільмі не документальна історія, - каже Ольга Мельник. - Тож у "Шляхетних волоцюгах" покажуть і хасидів,і гітлерівців, і нквс. Навіть буде міністр закордонних справ Німеччини Рібентроп, радник Гітлера, відомий сумнозвісною Угодою про ненапад з СРСР. Зустрінуться наші батяри і з НКВДистами. Ті приїдуть до Львова на спецзавдання. Будуть смішно переодягненими, оскільки дуже погано розуміють українську культуру. Приїдуть у вигляді вертепу — щоби ніби стати "своїми". Посеред літа, не знаючи, що вертеп тільки взимку. Зобразили героїв гротескно. Не треба ставитись до цього серйозно - історичної правди у картині нема. Мета — показати колоритну комедію".

Режисер фільму — Олександр Березань родом з Донецька.

Мріяв зняти кіно у Львові.

Для зйомок використали австрійський трамвай 1909 р. - їх у світі всього три. Два інших — у Польщі.

Спочатку автори планували робити рімейк польського фільму "Włóczęgi" ("Бродяги"), яку у 1939 р. знімали у Львові.

Але в процесі написання львівські сценаристи Тарас Боровок та Дмитро Наумов створили цілковито іншу історію.

У польському фільмі — на думку сценаристів, батяри не справжні

"У польському фільмі, як жартують сценаристи, батяри не справжні, - каже Ольга Мельник. — Вирішили показати, як воно могло би бути. Написали жартівливі пісні. Звучатиме одна і з польського фільму "Тільки у Львові". Їх співатимуть галицькі музики, яких зіграли учасники рок-гурту "Брати Гадюкіни".

"Хочемо, щоби глядач від душі посміявся і побачив, що є різне українське кіно- не лише драматичне, - каже Ольга Мельник.

"Під час зйомок на площі Ринок до нас підходили різні містяни: люди похилого віку — вони знають про батярів і пам'ятають ще польський фільм — то цікавились, чи наша картина буде історична й просвітницька. А молодь абсолютно далека від батярства — тож питали, хто то такі, і мріяли потрапити в кадр. Раділи, що буде комедія", каже Ольга Мельник.

На екрани вийде восени 2018 року.

Проект повнометражного художнього фільму "Шляхетні Волоцюги" став одним із переможців Дев'ятого конкурсного відбору Держкіно. Бюджет картини — 37 млн. грн.

Мисткиня Мирослава сидір ініціювала звернення до народної депутатки Оксани Білозір, щоби змінити сценарій фільму "Шляхетні волоцюги", у якому, на її думку, батярів зображатимуть неправдиво. Раніше письменник Юрій Винничук писав у соцмережах протест проти залучення донецького режисера Олександра Березаня до зйомок фільму про батярів.

Зараз ви читаєте новину «Знімають комедію про львівських бешкетників - батярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі