Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2015 18:55

Помер львівський художник Богдан Сорока

Помер львівський художник Богдан Сорока
Фото: zbruc.eu

У Польщі помер відомий львівський художник Богдан Сорока. За попередньою інформацією, поховають митця наступного тижня на Личаківському цвинтарі, де спочивають його рідні, повідомляє "Радіо Свобода".

Народився митець 2 вересня 1940 року в тюрмі на Лонцького. Там тоді була ув'язнена його мати – Катерина Зарицька, член ОУН, зв'язкова провідника ОУН, командира УПА Романа Шухевича.

Богдан Сорока провів з матір'ю у в'язниці вісім місяців, поки його бабусі й дідусеві вдалося його звідти забрати. Батько Михайло Сорока — учасник українського руху опору, член ОУН, протягом понад 30 років був в'язнем радянських таборів, організатором спротиву в'язнів "ОУН-Північ". Митця виховували його дідусь, відомий львівський професор Мирон Зарицький. Батьки Богдана Сороки понад 30 років перебували у сибірських таборах.

Художник навчався у Львівській академії мистецтв, де працював до 2005 року. Наприкінці 60-х Богдан Сорока створив ілюстрації до поетичної збірки Ігоря Калинця "Відчинення Вертепу", що вийшла у Бельгії під назвою "Поезії з України".

КДБ порушило кримінальну справу проти Богдана Сороки і він поповнив список митців, заборонених у СРСР.

Художник відомий циклами робіт "Фольклорні мотиви", "Українська міфологія", "Емблеми та символи", "Страсті Христові", "Похід гномиків", "Купальські забави".

Зараз ви читаєте новину «Помер львівський художник Богдан Сорока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі