пʼятниця, 04 січня 2019 18:47

Склали онлайн-збірку еротичних картин геніального учня Клімта
10

У мережі з'явився каталог робіт австрійського експресіоніста Еґона Шіле. Онлайн-збірку уклала Джейн Каллір - співдиректор нью-йоркської галереї "Сент-Етьєн", де минула перша персональна американська виставка Шіле у 1941 році. Вона автор його останнього каталогу, і замість публікувати чергове друковане видання, вирішила оприлюднити повний каталог в інтернеті.

Зараз він містить 419 робіт і поповнюватиметься протягом року.

Австрієць Еґон Шіле народився 12 червня 1890-го у Тульн-на-Дунаї. У підлітковому віці він намалював свою молодшу сестру у жанрі ню, чим шокував батьків. На початку творчої кар'єри його наставником та покровителем був автор картини "Поцілунок" Густав Клімт.

1911-го подругою та моделлю Шіле стала 17-річна Валлі Нойциль – екс-натурниця Клімта. У них з Шіле (тоді 21-річним) зав'язався роман, пара перебралася до міста Нойленгбах. Наступного року Шіле звинуватили у розбещенні неповнолітніх моделей, які відвідували його майстерню. При обшуку в митця знайшли сотні ескізів, які охрестили "порнографічними" і вилучили. По смерті Клімта 1918-го Шіле претендував на звання найбільшого художника Австрії. Того ж року він помер у віці 28 років від іспанки, під час епідемії.

Обійми, 1917
Фото: Еґон Шіле
Жінка з гомункулусом, 1910
Автопортрет з фізалісом, 1912
Валлі в червоній блузі з піднятими колінами, 1913
Будинки зі строкатою білизною, 1914

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мережі показали унікальні речі із Чиказького інституту мистецтв

Данський державний музей мистецтв виставив у відкритий доступ понад 25 тисяч оцифрованих експонатів. Термін авторських прав художників, які померли понад 70 років тому, збіг, тож тепер твори мистецтва знаходяться в суспільному надбанні – під поміткою Public Domain.

Зараз ви читаєте новину «Склали онлайн-збірку еротичних картин геніального учня Клімта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі