Ексклюзиви
середа, 06 січня 2021 15:11

Шевченко дописав "Заповіт"

Шевченко дописав "Заповіт"
31-річний Тарас Шевченко написав "Заповіт" у ніч на 25 грудня 1845 року. Через хворобу легень вирішив, що помре. Одужав і прожив ще 16 років. Фото: УкрЛіб

6 січня 1845 року у Переяславі, у маєтку свого друга Андрія Козачковського, Тарас Григорович Шевченко закінчив писати "Заповіт".

Почав написання 25 грудня, у ніч на Різдво. Перебував у селі В'юнище біля Переяслава на Київщині. Брав участь в археологічній експедиції. Через дощ у поета почалося двостороннє запалення легенів. Хвороба погіршувалась і Шевченкові здавалося, що він не виживе. Однак одужав і прожив ще 16 років.

Уперше "Заповіт" надрукували у виданні "Новыя стихотворѣнія Пушкина и Шевченки" у Лейпцигу 1859 року. Перекладений близько 150 мовами народів світу. Композитор Микола Лисенко 1868-го поклав твір на музику.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісня ONUKA з'явилася в культовій грі

Вірш є закликом до визвольної боротьби українського народу від поневолення Російською імперією. 1941-го члени ОУН зобов'язалися виконувати заповіт Тараса Шевченка і допомагати всім народам, які опинилися під владою Москви.

У прокат вийшов комедійний бойовик "Безславні кріпаки" про Тараса Шевченка. Поет стає самураєм: володіє катаною та б'ється з японським воїном за дівчину, за сюжетом.

— Мені цікаво, коли в ідеї є якась провокація, експеримент, поєднання непоєднуваного, — каже режисер Роман Перфільєв. - Чому американці можуть робити іронічне кіно, а ми ні? Хотів зняти бронзу з нашого генія. Змінити ставлення до Шевченка як сумного діда з портрета у шкільному підручнику. Ідея показати поета з нового ракурсу виникла під час Революції гідності. Побачив, у яких незвичних іпостасях його зображують на плакатах українські художники. Як байкера, космонавта чи Будду.

Зараз ви читаєте новину «Шевченко дописав "Заповіт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі